8. Turbanské Černošice

16.03.2019 06:00

akce PRAHOU TURISTICKOU (PZP51)

akce IVV

TURISTICKÁ ZNÁMKA, NÁLEPKA

Základní údaje

Start: Černošice-Mokropsy (žst), 6.00-10.00 (39, 50 km), 9.30-11.00 (9, 15 km)

Cíl: Černošice-Mokropsy hospoda U Králů , 11.30 - 20.00

Trasy: pěší 9, 15, 39, 50 km

Startovné: Na trase Prahou turistickou (9 km) je startovné pro děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT na základě předložení členského průkazu 10,- Kč, veřejnost 20,- Kč. Zákazníci PP platí stejné startovné jako členové KČT.

Na ostatních trasách (15, 38, 50 km) je startovné pro děti 10,- Kč, KČT 20,- a veřejnost 30,- Kč.

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka měsíce a týdne Prahou turistickou s číslem do skládaček, razítko IVV a další. Diplom a odměna.

Živá kontrola v infu v Dobřichovicích od10.00 do 18.30 hod. Lze zakoupit několik vizitek.

Statistika

Počasí: oblačno, místy déšť, vítr, 7°C

Účast: Na trase 9 km 114 turistů z toho 12 dětí, trasa 15 km 89, 39 km 17, 47 km 12 turistů. Celkem 232.

Zápis: Letos jsme opět startovali ze žst Mokropsy. Okolo 6.00 hod se objevil první nedočkavý dálkař a vyrazil na 47 km trasu za deště. Bohužel pršelo či mrholilo celý den, teprve k večeru se počasí umoudřilo. Druhý den v neděli svítilo sluníčko a bylo krásně teplo. I přesto přišlo hodně opravdových turistů, tvarozi zůstali doma. Dokonce přišlo i dost dětí, včetně naší milé skupiny dětí z Úval. A stejně jako na Kolo, kolo i sem přišli mladí lidé s kočárkem a miminkem, kterým jsem vysvětlila, kudy jít s kočárkem, protože by místy dle popisu neprojeli. Do cíle dojeli, byli velmi milí včetně maličké. I si zapěli spolu s naší úžasnou kapelou. Ta zahrála i nějaké písničky na počest úmrtí známého muzikanta M.Hoffmanna. Trasu 47 km poprvé /takto dlouhou trasu/ absolvovali i tři mladí muži, jež pocházeli z Krkonoš.Trochu měli obavy, zda to zvládnou. Když jsme se zastavili v infu v Dobřichovicích, abychom jim ještě jednou osobně poděkovali za jejich ochotu, zrovna zde byli a jeden z nich měl zuté boty a hýčkal si nožky. Také dorazili do cíle, unavení, ale rádi, že to zvládli. Někteří stateční zvládli dokonce i sraz turistů na Koukolově hoře a ještě i náš pochod! Jedna turistka z Berouna byla na Koukolově hoře na kole, a pak dojela ještě k nám. Byla celá promočená. O to je to úžasnější, protože bylo tak ošklivé počasí. Počasí nic moc, ale účastníci byli milí a ti byli samé sluníčko. Moc všem za to děkujeme. Letos nás i velmi potěšilo, že si mnozí i zazpívali s muzikanty a i by si zatancovali, kdybychom mohli sedět ve velkém sále. Zde nebylo moc místa, ale bylo zde tepleji. Ve velkém sále byla zima. Jinak musíme hospodu U Králů pochválit za výbornou stravu a obsluhu. Něco málo stručně z tras.Trasa 9 km vedle k památným dubům Na Vysoké a od nich po žluté k dalšímu pam. dubu, kolem potůčku Kluček a osadou Kluček. Další tři trasy vedly do Dobřichovic, kde v infu byla živá kontrola. Trasa 15 km vedla podél Berounky do Řevnic a po druhém břehu do Všenor ke kapli sv. J.Křtitele a kolem bývalého Voluptuára, kde bývalo několik soch. Socha sv. Václava byla zrestaurována a stojí před kostelem sv. Václava ve Všenorech, kolem které šli. V křoví pod silnicí je vidět mohutná jezdecká socha J.Žižky, na druhé straně silnice je socha J.Husa a socha J.A.Komenského se nedochovala. Trasy 39 a 47 km vedly od nádraží v Dobřichovicích po modré na vrch Hvíždinec kolem studánek a dál na Skalku.Od ní po červené po hřebenech Brd kolem červeného kříže na rozcestí Červený kříž, Jezírko s pomníkem hajnému, kterého zde nešťastně zastřelili při honu. V bývalém zatopeném lomu dodnes stojí chatičky první trampské osady v Brdech El Paso. Dál přes Halouny, Liteň se zámkem do Zadní Třebáně a do Dobřichovic. Trasa 39 km podél Berounky osadou Staré řeky do cíle a trasa 47 km přes vyhlídky Krásné stráně, Vonoklasy do cíle. Všem účastníkům moc děkujeme, zase naviděnou!


Pochod připravila Marta KRAVČÍKOVÁ, tel.739147514, kravcikm@centrum.cz

—————

Zpět