Kolo, kolo mlejnský aneb Putování za Santinim

18.02.2023 08:00

Trasa 20 kmTrasa 20 km vedela v Řepých dále za hřbitoakce PRAHOU TURISTICKOU (PZP 47) 

akce IVV

akce Dvoustovka

eTrasa

Základní údaje

StartZličín – metro "B", 8:00–10:00 (20 km), 9:00–11:00 (12, 15 km)

CílKD Mlejn, Kovářova 4/1615, 11:30–18:00

TrasyPT-12, 15, 20 km

Jen trasa 12 km patří mezi pochody cyklu Prahou turistickou PZP 47.

Startovné:  děti do 15 let 10,- KČT 20,- , ostatní 40,- kč

    Společné trasy s pochodem „Kolo, kolo mlejnský“ se zastavením v poutním areálu Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře. 

 

Putování za Santinim – Bílá Hora

Trasy: Individuální trasy s průběžným startem a cílem v poutním areálu Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře (10:00 – 17:00)

KČT, oblast Vysočina a KČT, odbor GeoCesty Štoky společně s KČT, odbor Praha-Karlov, odd. TurBan

 

Statistika

Počasí: zataženo, 11°C, odpoledne déšť a větrno

Účast: 12 km 228, z toho 9 dětí, 15 a 20 km 174, z toho 3 děti

Zápis: Letošní ročník byl spojený s oslavami 300. výročí úmrtí stavitele Santiniho. K tomuto výročí jsme se rádi přidali. Oslovil nás z Vysočiny Martin Pluhař, otec myšleky. Na jaře loňského roku jsme začali s přípravami. Nejdůležitější bylo vymyslet trasy, aby vedly všechny ke klášteru na Bílé Hoře, což se nám povedlo. V Řepích jsme domluvili s vedením kláštera K. Boromejského otevření kostela sv. Rodiny, jež je ve vzácném beuronském stylu, a možnost prohlídky křížové cesty na zahradě od řezbáře Pavla Hladkého. Trasa 12 km vedla od metra B Zličín nejprve ulicemi Zličína kolem ZŠ Fr. Peřiny. Tento letec zde má i pomník. Od ZŠ kolem obchodního centra pod mostem a ulicemi do zeleně lesoparku Řepy až k vyhlídce s toboganem a kolem areálu BMX k Mohyle a ke klášteru na Bílé Hoře, kde byla od 9.00 hod až do 17.00 hod. živá kontrola. Zde si účastníci mohli koupit vizitku Santini na Bílé Hoře. Bylo jich 300, proto pro velkou účast na všechny nevyšla. Každá vizitka je v počtu 300 kusů udělaná pro každé místo tohoto cyklu. Toto byla 2. vizitka. První byla ve Křtinách na Moravě. Každý si mohl pořídit záznamník a účastnit se komentované prohlídky areálu včetně otevřeného kostela Panny Marie Vítězné. Paní Jelena z našeho odboru Praha-Karlov vše zvládala, i když se jí rozbil mikrofon. Náročné na hlasivky při tomto velkém množství lidí. Zachránila nás, neb nám komentované prohlídky měly původně dělat jeptišky, ale ty zde zrovna dnes nemohly být. Ze živé kontroly lidé prošli dolů lesoparkem na hl. Plzeňskou, ul. 5. Máje, dále do Panské zahrady a do cíle.

Trasy 15 a 20 km vedly společně do Řep ke klášteru K. Boromejského, kolem tří hřbitovů, kde je na vězeňském hřbitově pochovaný i Babinský. Za nimi se trasy rozdělily. 15 km vedla skrz park a různými ulicemi až k OC Řepy a dále jako trasa 12 km až na Plzeňskou a PP Háje přes hráz retenční nádrže, dále do Panské zahrady a do cíle.

Trasa 20 km vedla také kolem hřbitovů, od nich stále rovně ul. Čistovická, k Mohyle, k areálu kláštera, dolů zelení lesoparku a PP Motolský ordovik, Cibulkou s rozhlednou, Jinonicemi s prameništěm Jinonického potoka, kolem sochy Trifota od D. Černého a Centrálním parkem do cíle. 

Cíl byl opět v restauraci Mlejn. Protože šlo tolik účastníků, museli stát ve frontě na diplom, samolepku a razítka do různých záznamníků. Někteří nám napsali krásné zápisky do kroniky pochodu. Všem moc moc děkujeme za hojnou účast a naviděnou někde někdy na dalších pochodech. 

 

Pochod připravila Marta KRAVČÍKOVÁ, tel.739147514, kravcikm@centrum.cz, kctturistickabanda@email.cz

—————

Zpět