44. Tříkrálová Okoř

07.01.2012 08:00

Účastníci: Marta a Věrka

V sobotu jsme se s Věrkou vydaly na Tříkrálovou Okoř, tak se Věrce splnilo jedno malé přáníčko v novém roce. Počasí nebylo úplně ideální, foukal silný vítr, trochu jsme zmokly a trochu nasněžilo.

Hned po ránu bylo veselo. Seděla jsem na lavičce na Masarykově nádraží a vyhlížela Věrku, bylo jasné, že vlak nestihneme. Za chvilku mi Věrka volala, že autobus má zpoždění, a tak jsme jely dalším vlakem. A i ten nám málem ujel, protože jsem si seděla a četla a málem propásla okamžik, kdy Věrka nastupuje do vlaku. To byl fofr, už jsem pádila. Naskočila jsem a Věrku našla. Konečně jsme se setkaly. V klidu jsme dojely na start před školu ve Veleslavíně, zaplatily 30,- kč a vyrazily po vlastním značení ulicemi a dále Šárkou a Nebušicemi. Trasa vedla opět stejnými místy jako každý rok. Mohli by pořadatelé udělat změnu. Po silnici Tuchoměřická jsme došly na křižovatku se sochou sv.Václava, od níž jsme pokračovaly dále po silnici, a pak zahnuly vpravo do lesa a došly k rozcestí sv.Juliána, kde jsme si udělaly svačinovou pauzu. Nad námi každou chvilku letělo nějaké letadlo a připravovalo se k přistání.

Lesem jsme došly do Tuchoměřic, kde nás zaujala velká vila s vánoční výzdobou v podobě Dědy Mráze v životní velikosti. Na konci plotu stál opravený křížek, který se nám líbil mnohem víc. Těch bylo cestou ještě několik a každý byl opravený a jiný. U některých stály vzrostlé stromy s lavičkou.

Došly jsme ke kapli v Číčovicích, kde jsme si jako každý rok mohly koupit pití a klobásu. Odtud jsme šly po červené až na Okoř. V restauraci jsme si daly kontrolní razítko a podívaly se na test, který jsme neřešily a šly do hradu. Hned za vstupní bránou jsme si mohly prohlédnout různé dravé ptáky a poslechnout si něco o nich od sokolníka. Na bidýlku seděl obrovský výr velký, něžná sova sněžná, mladičká poštolka a další. Na nádvoří se u ohně ohřívala skupina šermířů.

Po prohlídce jsme pokračovaly po modré kolem vypuštěného rybníku přes Noutonice, Velké Přílepy, Statenice, kde je bývalý zámek a dnes slouží jako řeholní dům. Dále přes Únětice, ve kterých jsme si šly prohlédnout kostel a četly si tabule o archeologických vykopávkách. Kolem rybníků jsme došly do Tichého údolí s mlýny na Únětickém potoce. Kochaly jsme se divokou přírodou, spadlými starými stromy, až jsme došly k vyhořelé restauraci Maxmiliána, kde to kdysi žilo. Tam to vypadá. To už jsme byly na okraji Roztok, kde v zámku s muzeem byl cíl. Za vstupem nás přivítali Tři králové. V cíli jsme si nabídly domácí buchtu a šly na nádraží. Vlak nám ujel před nosem, tak jsme čekaly na další.

Pochod nebyl špatný, ale vede stále stejnými místy. Nejdůležitější je, že se Věrka podívala na Okoř.

Marta

—————

Zpět