Podél Berounky - cyklovýlet

21.08.2011 08:00

trasa: Černošice – Řevnice – Zadní Třebáň – Liteň – Neumětely – Hořovice – Praskolesy – Zdice - Beroun - 82km

S Věrkou  jsme se vydaly na kolech po krásné cyklo z Černošic přes Mokropsy, Dobřichovice do Řevnic podél Berounky. V Řevnicích jsme přejely most a zahnuly vpravo. Dojely jsme do Zadní Třebáně, kde jsme si udělaly pauzu. Zde nám končila rovinka a začaly kopce. Po pauze jsme jely směr Liteň po místní silnicích do kopců až k rozcestí před Litní, u kterého je v lesíku hrobka rodu Doubků z Východních Čech. Byla postavena v r.1888 podle arch. A.Wiehla a vyzdobena J.V.Myslbekem. V r. 1994 zde byla pochovaná i manželka J.Doubka operní pěvkyně Jarmila Novotná /následnice E.Destinové/, která má v Litni muzeum spolu se spisovatelem S.Čechem, do něhož jsme se chtěly podívat, ale bylo zavřené, takže ani tur. známku jsme si nekoupily. U hrobky je krásný domeček, ve kterém kdysi bydlel jakýsi správce. Dnes je zde velmi příjemná paní, od které se dovíte mnoho zajímavostí. Dříve měla i klíče od hrobky, takže vám ukázala i vnitřek, ale ty už bohužel nemá.

Odsud jsme pokračovaly dále na náves, jejíž okolí s parčíkem a sochou S.Čecha, kostelíkem, zámečkem, ve kterém je učiliště, jsme prošmejdily. Za zámečkem je krásný výhled na Karlštejn. Po prohlídce jsme zakotvily v místní restauraci na zahrádce a snědly polévku. Seděly jsme s příjemnými cyklisty, kteří se vraceli na Zličín.

Potom jsme se vrátily zpět na rozcestí a přes koleje po silničce pokračovaly dále do Svinař a dalších vesniček pod Brdy. Dojely jsme do Neumětel, kde jsme si udělaly další svačinovou přestávku. Seděly jsme před kostelíkem u zvonice nedaleko hrobu Šemíka.

Z Neumětel to byl už kousek přes Lochovice, železniční přejezd, do kopce, na jehož vrcholku jsme viděly cíl naší poutě, do Hořovic.

Zajely jsme k zámku. Zde jsme si prohlédly park se známou Sluneční bránou se sochařskou výzdobou M.Brauna z r. 1725. Park je dnes už celkem malý, protože všude kolem je bytová výstavba, ale i tak se nám líbil. Nejvíc se nám líbila habrová alej. Hledaly jsme několik starých dřevin, jako např. Jinan dvoulaločný, Liliovník tulipánokvětý, Buk červenolistý a další. Po prohlídce jsme jely na náměstí, kde nás osvěžila výborná zmrzlina ze zdejší cukrárny. Protože počasí nám přálo a bylo nám dobře, rozhodly jsme se, že zde neuděláme cíl cesty, ale pojedeme dále. A tak jsme si  prohlídly náměstí a z něho sjely dolů z kopce ke koupališti a dále příjemnou cestou kolem rybníků do Praskoles.

A dále do Zdic, kde nás na náměstí zaujala fontána s koulí, která se otáčela. Zkusily jsme ji tlačit a změnit tím směr. A šlo to. Ze Zdic jsme jely až na nádraží v Berouně, kde jsme nasedly na vlak a příjemně unavené dojely zpět do Černošic a domů. Věrka musela ještě kousek popojet.

Bylo to super. Musíme udělat další cyklovýlet.

Marta

—————

Zpět