Bílé Vánoční pastorále a setkání čarodějů

07.12.2012 16:00

V pátek jsme se autobusem z Nových Butovic vydali do obce Žebrák na setkání čarodějů a na Bílé Vánoční pastorále. Přijeli jsme večer, takže jsme se ubytovali  v tělocvičně ZŠ a šli posedět s přáteli do Klubu, kde jsme si kromě popovídání, prohlédli spoustu fotek z minulých ročníků a spoustu fotek z různých výletů a někdo přivezl i fotky z dovolených.

Druhý den jsme si přispali, a pak šli do Klubu, kde jsme si dopřáli bohatou snídani a čekali na další účastníky. Sraz byl v 10.30 hod na Náměstí u stromečku. Před srazem jsme si za slunečného počasí prohlédli Náměstí s kostelem, pamětní deskou Š.Hněvkovského a pivovarem, za kterým je i hvězdárna.

Ještě jsme si koupili rohlíky k vuřtům a hybaj ke stromečku, kde jsme udělali kolo a společně si zazpívali Kolo kolo mlýnský. Po písničce jsme šli dolů po Náměstí a vlevo podél potoku posléze lesními pěšinkami, které znal jen Míla se Sašou coby místní, až jsme došli k rokli, kde žebráčtí turisté rozdělali oheň. Ozdobili jsme stromeček, pod nímž jsme zapálili pár svíček a děti prskavky a každý pod něj položil jeden či více dárečků anonymních. Saša začala zpívat koledy a my se přidávali. Po koledách si nejprve vzalo 1 dáreček každé dítko, pak ženy, pak pracující pánové a nakonec pánové v důchodu. Zbylé dárečky uložil Míla pro muzikanty na večer a na příští rok. Po opečení vuřtů jsme pokračovali lesem místními pěšinkami až do malebné obce Hředle. I když svítilo celý den sluníčko, přeci jen jsme byli rádi, když jsme se dali zase do pohybu. Byl velký mráz.

 Hředle se nám moc líbila. Byli zde staré opravené statky, ale také spousta nových baráků. Podél potoka jsme došli na rozcestí, kde kdysi stála stará lípa a dnes je zde vysázená nová mladá. Za ní je opravená útulná hospoda U Matyldy, kde jsme všichni zakotvili. Po občerstvení jsme šli z rozcestí do kopce kolem výběhů s koňmi a po modré lesem na hrad Točník, který byl zavřený /po sezóně/. Obešli jsme ho ze všech stran a ještě jsme viděli kousíček západu slunce.

Potom jsme sestoupali dolů do obce Točník, to už byla tma. Cestou dolů jsme zaslechli žalostné mečení a za chvilku se k nám přiblížil hnědý velký kozel, který se nejspíš ztratil, ale s námi jít nechtěl,tak jsme pokračovali dál dolů. Za tmy jsme minuli zříceninu Žebráku a šli kolem vánočního stromečku a kapličky a dále kolem hostince U Václava IV. a po cyklostezce do Žebráku.

Najedli jsme se, odpočinuli a začalo velké převlíkání do bílého, neboť večerní pastorále se odehrávali v bílém.  Před osmou hodinou jsme se vydali na Náměstí do restaurace U Českého lva do 1.patra. Celý večer krásně hrála westernová skupina Horká jehla. Přijímal nás gynekolog  Mudr. M.Šťoural.

Pod stromeček, kdo chtěl položil adresný dárek, a šel si sednout. Tolik bílé pohromadě se jen tak nevidí. Bílá baletka Petra, anděl, kuchař, Ferda, sestřičky, …..Celý večer probíhal ve znamení tance, přerušený rozdáváním dárků , bílým přípitkem a udílením čestných čarodějnických titulů těm nejaktivnějším čarodějům např. Mistr Čaroděj, děd Vševěd, baba Jaga, Vezír, Modrovous, Šamanka a další. Ještě hromadné foto do alba a zábava pokračuje. Většina z nás vydržela do konce a jen neradi jsme se šli vyspat do tělocvičny.

Ráno jsme vstávali postupně. Někteří jeli domů auty, my jsme měli dost času, a tak jsme si v klidu sbalili.

Potom jsme šli zpět  do restaurace U Českého lva, kde jsme vydatně posnídali. Nechali jsme si zde batohy a šli po modré zpět do Točníku, který jsme si celý tentokrát ve dne prohlédli a prolezli i zříceninu Žebrák. Paráda. Je tu krásně. Vše zářilo bílou díky sněhu a to vše ještě ozařovalo sluníčko. Kochali jsme se pohledy na Žebrák nebo Točník nebo oba dva hrady najednou z různých míst. Je zajímavé, že pokaždé vypadal Točník úplně jinak.

Na zpáteční cestě jsme prošli kolem domu, kde se král Václav IV. sešel s rádci a theology, kteří zde odsoudili 10.7.1412 Wiklefovy články a další bludy. Zúčastnil se i mistr Jan Hus. Přesně, když na věži bili dvanáct, tak jsme vstoupili do dveří restaurace. Rozloučili jsme se s přáteli a kamarád Míli nás odvezl na nádraží do Hořovic, odkud jsme rychlíkem dojeli do Prahy.

Děkujeme moc turistům ze Žebráku za krásný víkend a neopakovatelný čarodějný candrbál. Za rok zase.

                                                                                                                     Marta

—————

Zpět