7. Památné stromy 7 - jaro

22.05.2018 17:00

 

akce PRAHOU TURISTICKOU (PJP 15)

 

Základní údaje

Start: Klementinum (Praha 1), lípa republiky u astronomické věže, 17.00 - 19.00

Cíl: Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy, Praha 5, 18.00 - 21.00

Trasy: pěší 8,5 km

Startovné: pro děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT na základě předložení členského průkazu 10,- Kč, veřejnost 20,- Kč. Po předložení průkazu Pražské plynárenské 0,- Kč.

 

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka měsíce a týdne Prahou turistickou s číslem do skládaček.

Mohli jste si koupit vizitky naše, vizitku Přírodovědné stanice DDM, vizitky ke 130 letům KČT. V cíli byla prezentace života a lokalit výskytu netopýrů v Praze včetně ukázky živých netopýrů - ZO ČSOP Nyctalus.

 

Statistika

Počasí: slunečno, později trochu mraků, 23°C

Účast: zúčastnilo se 146 turistů

Letošní jarní procházka po pam. stromech začala v Klementinu u lípy republiky, kterou vysadil ředitel Státní knihovny ČSR J.Vinárek spolu s dalšími zaměstnanci 5.11.1968 na počest 50. výr. vzniku ČSR. Nejchladnější den zažila lípa 22.12.1969 -20 st. C, nejteplejší den 27.7.1983 +37,8 st. C. Přes Karlův most kolem opravené vily J.Wericha a mohutného pam. platanu do parčíku s jinanem. Za ním doleva ul. Nosticova a na Petřín. Na Petříně kolem hrušně J.Nerudy jsme došli k pam. babyce, jež je jediným pam. stromem svého druhu v Praze.  Další pam. strom na Petříně je jasan ztepilý pod Strahovským klášterem. Prošli jsme nádvořím kláštera a kolem rest. Peklo vystoupali do Růžové zahrady, dál kolem vysok. kolejí ke Strahovskému stadionu a dolů do ul. Na Hřebenkách, kde rostou dva pam. duby. Jeden roste v soukromé zahradě a ten druhý v areálu Domova Palata. Odsud jsme sešli ulicemi s vilkami až do ul. Holečkova, kde jsme prošli kolem bývalého kláštera s kostelem sv. Gabriela a dále kolem Sacré Coeur, za kterým jsme odbočili vpravo do zadního traktu a došli k brance do Přírodovědné stanice DDM, kde v altánku byl cíl. Byla zde též p. Zieglerová s netopýry. Mohli jsme si dát do netopýří skládanky další samolepku s netopýrem. Kromě razítek jsme si koupili vizitky. Mezi nimi i vizitku Přír. stanice s krokodýlem, který leží ve svém výběhu ve skleníku. Je opravdu mohutný. Obdivovali jsme různé papoušky, malá prasátka a klokany. Krásné místo plné zeleně, zvířátek, prolézaček, naučných tabulí a příjemných lidí. Doporučujeme navštívit. Jedna zajímavost: jedna z účastnic pochodu neměla práci a díky své účasti ji sehnala. I tak může být pochod užitečný. Jsme rádi s ní.

 

Pochod připravila Marta KRAVČÍKOVÁ, tel.739147514, kravcikm@centrum.cz

 

—————

Zpět