4. Švýcarské stopy

18.03.2017 09:30

 akce PRAHOU TURISTICKOU   (PZP51)

 

Základní údaje:

Start-1: Praha 1, Pohořelec (MHD), 9 km, 9:30 - 11:00 hod.

Start-2: Praha 6, Divoká Šárka (MHD), 17 km, 9:00 - 11:00 hod.

Cíl:  Klub cestovatelů (Praha 1, Masarykovo nábřeží 22), 12:00 – 16:00 hod.

Trasy:  pěší 9, 18 km

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT 10,- Kč, veřejnost 20,- Kč

 

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka oddílová, nové razítko pochodu a měsíce března "Petřínské studánky" do skládaček.

U týdeních razítek nastalo nedopatření a za to se turistům velmi omlouváme.

 

Pro turisty byl připraven dárek  -  dřevěná turistická známka vydaná u příležitosti tohoto pochodu.  Kromě známky obdrželi turisté také časopis a další předměty od našeho švýcarského partnera.

Zájemci se mohli zúčastnit kvízu o ceny.

V Klubu cestovatelů byla promítána videa o Švýcarsku.

 

Statistika:

Počasí:  deštivo, sychravo, větrno a zima, 8°C.

Účast: zúčastnilo se 168 turistů, z toho 7 dětí.

9 km - 103 turistů

18 km - 65 turistů

Trasu si projely také 2 děti v kočárku a proběhli se dva pejsci.

Nejdále se domů vracel zřejmě turista z Popradu, který prý vyjel vlakem z nádraží ve 23:20 předcházejícího dne.

Nejstarší účastník se narodil roku 1935.

Nejkurioznější dotaz byl na místo jednoho ze startů. Souřadnice, které si zájemce o pochod někde přečetl, jej po zadání do Googlu navedly do Kazachstánu a místo startu tak na mapě našel. Snad tedy stačilo sdělení: Pohořelec, Praha.

Pochodníci si mohli vybrat ze dvou tras. Delší měla začátek na konečné tramvají Divoká Šárka. Šárkou, které se říkalo Pražské Švýcarsko došli k nádraží Veleslavín, od něhož pokračovali pěšinkou kolem pěkných ale zpustlých vil a továrny. V zahrádkách už kvetly jarní kytičky. Zelení se vystoupalo k Vojenské nemocnici a dál ke kostelu sv. Norberta, který byl otevřený. Dále kolem Šlajferky a na Pohořelec, odkud vycházela kratší trasa. Dolů k Pražskému hradu. V ulici Loretánské čp. 13 je pamětní deska A.Masarykové a Červenému kříži, který založil Švýcar Henri Dunant. Cesta vedla převážně centrem místy s památkami spojenými se Švýcarskem. Např. na Kampě je pam. deska B.Martinů, jenž na konci života strávil pracovně ve Švýcarsku několik let. Švýcaři ho považují za svého skladatele. V ul. Havelské v kostele sv. Havla byly ostatky sv. Havla, které byly přivezeny ze švýc. St. Gallenu na příkaz Karla IV.. Není známo, kam se ostatky poděly. Pochodníci došli k Negrelliho viaduktu. Je to první pražský žel. most a zároveň nejdelší žel. mostem v ČR. Je dlouhý 1 110 m, do r. 1910 byl nejdelším mostem v Evropě. Stavbu řídil A.Negrelli, který mnoho let působil ve Švýcarsku, kde stavěl silnice a železnice, včetně první švýcarské dráhy z Curychu do Badenu. Poslední pam. deskou byla deska na domě v ul. Na Příkopě. Deska našeho spisovatele R.M.Rilkeho. Ten jezdil na letní byt do Švýcarska, také tam zemřel a je tam pochován. V cíli na Masarykově nábřeží v Klubu cestovatelů čekalo na příchozí pochodníky promítání o Švýcarsku, razítka včetně nového razítka pochodu a několik drobností od partnera pochodu, kterému velmi děkujeme. Mnozí účastníci byli mile překvapeni tím, že dostali zdarma pěknou tur. známku. Všem, kteří jste v tomto nevlídném počasí přišli, moc děkujeme za účast! Zdrávi došli!

Z kroniky: např. Velmi dobrá 18 km trasa. Ondra

Děkujeme za pochod, ačkoliv to po zimním nicnedělání bylo v závěru náročné. Hezké, ale příště uvítáme více "švýcarské přírody" a méně měst. Díky. Martin, Helena

Trochu opakování tras, možná jiné trasy stopy budou lepší. anonym Klára

Děkujeme za procházku Prahou. Líba a Bohouš

Krásný pochod, ale bylo by lepší omezit trasy centrem a zakličkovat mimo centrum. Ondra

Krásná trasa přírodou bohužel pokračovala přeplněným centrem, kterým se každý snaží vyhnout. Proč trasu nevést místy, která málokdo zná. Jinak super! Roman, Petr, Inka, Jíťa, Ráďa, Bloňa.

Moc pěkná trasa. Slečna mi týden dopředu vše vysvětlila. Na začátku Divoká Šárka moc pěkné. Poté již mnoho lidí, ale to k záměru pochodu patřilo. Moc pěkné.... Zase určitě půjdu opět příště. S pozdravem Rikitan. 224. Klub Bobří stopy pod vedením Sdružení přátel J.Foglara.

Připravila Veronika ŠKVÁROVÁ, tel.: 604112075, skvarova@volny.cz

—————

Zpět


Mohli jste získat v cíli: