Památné stromy 3 - podzimní

15.09.2013 09:00

akce IVV, akce Dvoustovka

Základní údaje:

Start:  hotel Slánka, hned u žst. Černošice přes trať

20 a 30 km:   9:00 – 11:00 hod.

7,5 a 10 km: 10:00 – 12:00 hod.

Cíl:  tamtéž od 12:30 - 18:00 hod.

Trasy:  pěší, 7,5, 10, 20, 30 (možnost kočárky)

Startovné:  děti do 15ti let a členové KČT 15,- Kč, veřejnost 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekal Pamětní list, razítka a pozornost. Několik turistů si odneslo pohorkovou Placku za pět našich pochodů označených v Záznamníku.

Zápis:

Tentokráte se turisté vydali z Černošic po 4 trasách. Start i cíl byl na Slánce u žst Černošice. Zatímco turisté se vydali po stopách stromů mezi osmou až jedenáctou hodinou, tak pořadatelé, jak to už bývá, byli v pohotovosti od 5 hodin ráno. A tak jsem se vydala na některá obtížná místa trasy vyvěsit šipky, aby se nám všichni vrátili zpět a nekufrovali nám. Všechny trasy vedly společně až k památnému cedru atlantskému a odsud se nám oddělila trasa 7,5 km, která byla určená pro kočárky a děti a vedla více ulicemi než ostatní trasy. Ostatní tři trasy vedly po pěšinách lesa až k památnému dubu letnímu na Vráži, na kterém sedával havran, který vždy, když jel kolem král Karel IV. na Karlštejn, letěl oznámit tuto zprávu na hrad. Dál se trasy rozdělily dole u Berounky, ke které se všichni dostali trochu krkolomnou pěšinou mezi ploty chatiček. Ale jsme přeci turisté a ti něco zvládnou! Trasa 10 km šla vlevo a podél Berounky mezi chatami a osadou Údolí staré řeky, dál kolem mokropeské kapličky sv.Václava a pizzerie Luna a znovu podél Berounky osadami jako např. Pod Hladkou skálou, Na Výsluní, Jedličkov. Dál prošli ulicí Zdeňka Lhoty s jeho  pamětní deskou, kolem bývalého penzionu herce Jiřího Steimara a s upozorněním, že přes koleje naproti můžou vidět bývalý secesní Zemanův letohrádek v jehož zahradě roste liliovník tulipánokvětý. Turisté, kteří šli nejkratší trasu, prošli přímo kolem této budovy a někteří se i zašli do zahrady na liliovník podívat. Minuli ještě vilu Fröhlichovu od Jana Kotěry a bývalý letohrádek Dr.Samuela.

Trasy 20 a 30 km zahnuly dole u Berounky vpravo a po cyklo došli turisté do Dobřichovic, kde vpravo proti ČOV viděli růst mladou katalpu trubkovitou. Podešli most a před zámkem mohli obdivovat Svatojanskou lípu se sochou sv.Jana Nepomuckého. Má obvod 484 cm, výšku 28 m a stáří 275 let. Je považovaná za nejhezčí památnou lípu okresu Praha – západ i celého Poberouní. Hned za zámkem u kaple je vysazená čínská sekvoje. Je to vlastně jakási fosilie, jejíž předci byli známi dříve, než dnes žijící zástupci této skupiny. Od zámku se vydali přes most a nahoru po schodech a následně ulicí K Lomu, až došli do ulice Generála Pellé, kde se mohli podívat přes plot do zahrady rodiny paní Prušákové, ve které roste památná lípa srdčitá 150 let stará a kousíček vedle ní dub letní, který je bohužel nemocný, a proto nebyl vyhlášený za památný. Je starý asi 250 let. Zde musím moc poděkovat příjemné paní, potomkovi paní Prušákové, která nás pustila při procházení trasy na zahradu a mohli jsme si lípu, která je velmi vysoká asi 31 m, a dub vyfotografovat. Dál došli pochodníci do Všenor k obrovskému dubu letnímu. Je to hraniční dub mezi Všenory a Horními Mokropsy. Je asi starý 450 let, obvod 557 m, výška 13 m. Je jedním z nejstarších letních dubů ve středních Čechách. Cestou ke kostelu sv.Václava obdivovali v zahradě u veterinární ordinace sochu sv.Václava a J.Husa. U kostela se obě trasy rozdělily. Trasa 20 km vedla kolem ohrad s koňmi, přes železniční most, ke kapličce mokropeské a dál stejnou cestou jako trasa 10 km. Zatímco 30 km trasa vedla lesem do kopce po modré turistické značce až na Jíloviště a k Cukráku. Dále dolů po modré až k pěšince, po které došli na vrchol Kazínské skály s krásným výhledem na Berounku a Černošice. Ale ani naši turisté neobjevili zbytky hradeb z dob bájné Kazi. Dál se dostali mezi golfové hřiště v Lipencích se zbytky staré topolové aleje. No a z Radotína po cyklo došli na kraj Černošic mezi chatičky, kde roste nádherný jilm habrolistý. Byl ošetřen a můžete si zde sednout i na lavičku a v jeho stínu přemýšlet a čerpat energii. Odsud už byl jen kousek do cíle, kde jsme čekali my. Rádi jsme předali všem zasloužený diplom s fotografií dubu letního na Vráži, samolepku památných stromů a sladkou odměnu v podobě lízátka. Zvláště radostně jsme vítali děti včetně rodičů. Ty dostaly ještě balíček žvýkaček a bludiště. Nejvíc jsme obdivovali maminku z Prahy s dvou a půl a čtyř letým Štěpánkem a Šimonkem, na které byla sama. V kočárku vezla jednoho a druhého nesla na zádech a šla s nimi 20 km trasu. Statná to žena. Kde je Bivoj? Někteří turisté nám napsali do kroniky pochodu, takže tímto máme zapsané postřehy ze třetího pochodu po Památných stromech. První byl 24.4.2012, druhý 16.4.2013. ?. I počasí se vydařilo. Kolem poledne to vypadalo hrozivě, trochu sprchlo a naštěstí přestalo. Až kolem sedmé hodiny večerní lilo a lilo, ale to už nám nevadilo.

Všem účastníkům děkujeme a těšíme se zase nashledanou. Zdrávi došli! Marta.

Statistika:

Počasí:  zataženo, chvíli mrholilo, 18°C

Účast:  zúčastnilo se 94 turistů, z toho 12 dětí (2 na krosně, 1 v kočárku). Trasu si prošlo i 7 psů a pejsků, mezi nimi hraničářští Chodští psi Wuk s Eliášem. Skupinka pěti turistů přijela z Mělníka a jeden turista z Nové Paky.

7,5 km      5 turistů

10 km     45 turistů

20 km     35 turistů

30 km       9 turistů

Pochod připravila  Marta Kravčíková, tel.: 739147514, e-mail: kravcikm@centrum.cz

—————

Zpět


Ohlasy:

"... Děkujeme za velmi zajímavý výběr trasy (ač vlastně zdejší křižujíc oblast semo támo nevěřil bych kolika míst jsem si při tom nevšiml!!!) i bezvadnou organizaci pochodu s ideálně zvoleným startem/cílem, těšíce se na další setkávání s Vámi!
S přáním hezkého prožití pokud možno turistického víkendu
četnyčtí braši Ravnogorac René a Divočáci! ..."

Děkujeme za krásný pochod. Našli jsme si houby a nakrmili jsme kachny.

Poděkování za vzorně připravený a krásný pochod. Díky všem Turbaňákům v čele s Martou!   R.Treml

Hvala vam na odličnoj organizaciji. Nadam se i radujem sledecem susretu. Děkuji. /Nevím, zda jsem to správně opsala z kroniky. Za chyby se omlouvám. Podpis nepřečtu./

Pěkná cesta, výborný popis tratě. Přejeme mnoho podobných pochodů.   Kmochovi

Pochod se nám moc líbil, značení bylo v pořádku, trasa úžasná. Díky.   Venda a Pepík

Pěkné pohodové šlapání, zajímavé památné stromy a dobrá organizace! Mockrát děkujeme.  KČT Mělník

Děkuji pořadatelům za skvělou trasu.   Marta Votavová

Nemělo to chybu, díky! Staré čínské přísloví praví:" Kdo šel jednou do kopce, musí taky z kopce." Opakovat!!!  Radka + Markéta Jedle

Super středně náročná 30-ti km trasa. Kopcovitá cesta na Jíloviště mě vcelku odrovnala. Jinak pro mě více pochodů kolem 50km /pod. Turbanské Černošice/ díky.   Tomáš + Filip + Karel

Díky za dokonalý popis, zajímavé trasy. a ty stromy k tomu - no ještě jednou děkuju.  Jar. Marek

Děkujeme organizátorům za pěkně připravený pochod, počasí se vydařilo a šlapalo se velmi pěkně bez kufrování. Občerstvovny na trase byly otevřeny.    Děkují - Vladimír Setnička, Slávka Setničková, Hana Rakušanová

Děkujeme za pěkně připravený pochod.    Jitka a Jirka, Kutnohorsko

Výběr trasy byl vynikající. Ani občasná dešťová sprška nezkazila celkový dojem. je vidět, že jste si s přípravou pochodu dali velkou práci. Děkuji za krásný zážitek a příjemně strávenou neděli.   Jana Boháčová, Týniště

Upřímně děkujeme Turistické bandě za mistrovsky zvolenou trasu, která sice vedla krajem námi obývaný a začasté tedy procházeným. Proto o to více k našemu úžasu místy nám málo známým ! Třešničkou na vynikajícím dortu potom byly nádherné památné stromy, jichž si během tradičních pochodů turisté mnohdy ani nevšimnou ! Ještě jednou díky i za detailní itinerář včetně "nástěnných" směrovek.  S přáním mnoho dalších stejně tak kouzelných pochodů členové KČT Sokol Mníšek pod Brdy.    René a chodští psi Wuk a Eliáš


STROMY V ČERNOŠICÍCH A OKOLÍ

Cedr atlantský - památný strom - ul.V Zahrádkách, vpravo u domu č. 287 s plotem z bílých cihel

Dub letnípamátný strom - na Vráži, zvaný kdysi Hraničný. Obvod má 523 cm, výšku 14 m a stáří 350 let. Nachází se v kraji lesa u panelové cesty z Černošic k Vonoklasům. V roce 1907 měl obvod 450 cm, ale výšku 20 m. na fotografii z roku 1912 rostl ještě mimo les. Pověst vypráví, že na dubu žil havran, který vždy, když okolo projížděl král Karel IV. na Karlštejn, letěl ihned oznámit tuto zvěst služebnictvu na hradě, aby se připravili na příjezd svého pána.

Liliovník tulipánokvětý – v zahradě bývalého secesního Zemanova letohrádku, dole vlevo u budovy

Katalpa trubkovitá – Dobřichovice, ČOV, za ní vlevo, uprostřed osázeného „kruhu“

Svatojánská lípapamátný strom - Dobřichovice, mezi zámkem a Berounkou

Metasekvoje čínská – u kaple zámku, poblíž náhonu od mlýna. Jehličnatá opadavá dřevina z čeledi tisovcovitých pochází z vlhkých oblastí jihozápadní Číny.

Lípa srdčitá (Tilia cordata) - památný strom - Prušákova zahrada v Dobřichovicích - byla vyhlášena jako památný strom v roce 1998. Její obvod dosahuje 330 cm, výška činí 31 m a stáří je asi 150 let. Tato lípa vyniká výškou. Je to dvoják a proti rozlomení je opatřena asi ve výši 15 m úvazkem, který fixuje oba kmeny. Roste ve skupině s dubem s obvodem 430 cm.

Dub letní (Quercus robur) - Prušákova zahrada v Dobřichovicích - má obvod 430 cm a výšku 20 m. Jeho stáří je asi 250 let. Má mohutně klenutou korunu a je nejmohutnějším dubem v Dobřichovicích. Je bohužel nemocný a proto nebyl vyhlášen památným stromem. Oba stromy můžete nejlépe obdivovat z ulice generála Pellé. Půjdete-li ulicí nahoru směrem k tenisu, pak za ohybem ulice doprava se vám po cca 50 m otevře, přes kamennou ohradní zeď, krásný pohled na oba stromy.

Dub letní – Dobřichovice, ul.K Dubu - na 1.odbočce vpravo mezi vily po zámkové dlažbě posléze pěšině se dá dojít na kraj lesa, kde za levou zdí nahoře v zahradě roste dub letní.

Dub letnípamátný strom - hranici mezi Všenory a Horními Mokropsy historicky vymezoval obrovský a starý tzv. Všenorský dub, který dosud stojí u křižovatky ulic Karla Majera a U Dubu. Jeho parametry jsou uváděny obvod 555 cm, výška 13 m, stáří 320 let (jiný zdroj uvádí stáří kolem 450 let, obvod 557 cm a výšku do 13 metrů.) Je jedním z nejstarších dubů letních ve středních Čechách, roku 1982 byl vyhlášen památným stromem. Živá je již jen polovina jeho kmene, koruna však zůstává poměrně vyrovnaná. záchranné práce

Jilm habrolistý - památný strom - stáří 150 let - u Berounky směrem na Radotín

---

Švehlova lípa - Černošice - Na křižovatce ulic Vrážská a Husova stála od nepaměti lípa. Podle historických zmínek tu odpočíval pod košatou lípou už Karel IV, mohutná lípa (pravděpodobně její pokračovatelka) tu stála až do roku 1930, kdy ji zapálil blesk. Na jejím místě pak byla vysazena nová lípa, také zvaná Švehlova, podle tehdejšího premiéra Antonína Švehly, který ji zde vysadil. Obyvatelé Vráže považovali vždy toto místo za významné, proto sem po druhé světové válce umístili i pomníček padlým spoluobčanům. Za každého z nich v okolí vysadili novou lípu (celkem 22) a o všechny stromy se vzorně starali.

Švehlova lípa a vysázené lípy v okolí patrně nepřežijí drastický zásah developera - více na Černošické listy, srpen 2013, str.13.


VILY A JINÉ PAMÁTNÉ STAVBY

Černošice

Název města vychází z příslušnosti vsi k rodu Černochových (Černošice = ves lidí Černochových)

Vráž

Původ názvu není dosud zcela jistý. Historik F.Palacký poukazoval na příbuznost se slovem vrah, mladší jazykovědci zase odvozovali původ slova od vražiti, což ve staroslověnštině znamená kouzliti, věštiti (existovala domněnka, že Vráže byly původně místa neosídlená, kde se konalo čarodějnictví). Roman Jacobson zase tvrdil, že slovo Vráž je podobné s ruským ovrag (proláklina).

Fröhlichova letní vila

Projektoval ji architekt Jan Kotěra, považovaný za zakladatele české architektonické moderny. Na této rané Kotěrově stavbě jsou patrné vlivy soudobé anglické architektury s tradiční českou lidovou tvorbou.

Vila Aloise Zemana

Je v raně secesním stylu, arch.Osvald Polívka. Od roku 2002 sídlem Základní umělecké školy. Vila je zapsána do Ústředního seznamu kulturních památek.

Vila Dr.Samuela

Honosná vila č.401 v ulici Dr. Janského. Letohrádek v eklektickém stylu si nechal postavit Dr. Samuel, advokát z Prahy. Do projektu Odborné poznávání, vědecké hodnocení, dokumentace a evidence kulturního dědictví 19. a 20. století byla zařazena mezi sto nejhodnotnějších staveb města Černošice.

Steimarova vila

Jiří Steimar (24.4.1887 Praha–16.12.1968 Praha) byl český herec.

Steimar si koupil velký pozemek v Černošicích u Prahy včetně půlky ostrova na Berounce a postavil si tu zprvu dřevěnou chalupu, kam se s celou rodinou přestahoval. Později tuto chalupu přestavěl v rozlehlý penzion, o který se staral jako hoteliér. Byl prý i výborný kuchař. Roku 1939 Steimarovi hotel v Černošicích prodali, penzion už za nových majitelů za 2. světové války obsadil Hitlerjugend, později se z něho stal Domov důchodců. Černošická vila se nacházela v ul.Zdeňka Lhoty č.468, za tímto objektem je můstek na výše zmíněný ostrov. (vzpomínky dcery Jiřiny)

Zdroj: wikipedie

Pamětní desky:

Poblíž Prušákovy zahrady, na domě ve Svážné č.105 jsou dvě pamětní cedule: Zde žil generál Pellé. Zde malovala Zdena Braunová.

Kazínská skála

Sídlila zde bájná Krokova dcera Kazi, jak ve Starých pověstech Českých píše Alois Jirásek? Po dlouhou dobu se o to přeli kronikáři a historikové jako Kosmas, Dalimil či Daniel Adam z Veleslavína. Veškeré pře ukončil až archeolog Jan Axamita, který zde prováděl výzkum v roce 1916 a objevil, že opevnění na Kazíně je středověká tvrz. Před ním zde bylo osídlení ze starší doby kamenné a po něm hradiště ze starší doby železné. Hradiště slovanské zde tedy nikdy nebylo.

Zdroje: wikipedie, webové stránky města Černošice, internet