2. Klánovice aneb cesta tam a zase zpátky

26.01.2013 09:00

Z cyklu Putování zimní Prahou - PZP 46.

A-TOM, Toulavý Náprstek, IVV

Základní údaje:

Start:  Klánovice, restaurace Smolík (cca 50m od nástupiště) v 9:00 - 11:00 (21km) a 10:00-12:00 (4,5, 7, 12 km)

Cíl:  Klánovice, restaurace Smolík v 12:00 - 17:00 hod.

Trasy:  pěší 4,5, 7, 12, 21 km + TK

pěší, možno i na kole, i pro rodiny s dětmi včetně kočárků

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT 10,- Kč na základě předplatních kupónů, veřejnost 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy a tatranku.

V cíli pak na každého čekal Pamětní list a razítka měsíce a týdne Prahou turistickou s číslem do skládaček.

Zápis: 

Za velmi mrazivého rána -14 °C jsme se vydali vlakem na start do Klánovic. Z vlaku vystupovali i někteří turisté, kteří se vydali na 20 km trasu. Ta vedla spolu s trasou 12 km stejnými místy až do Jiren. Tedy okrajem Klánovic, kde stojí za zmínku nádherný borovicový čarověník nad našimi hlavami. Ulice Všestarská posléze přešla na polní cestu do Šestajovic, kterými turisté prošli různými ulicemi mezi domky a došli do obce Jirny s rozsáhlým zámkem a parkem. Do zámku se nemůžeme již podívat, protože je v soukromých rukou. Pak turisté došli do centra obce, ve kterém se trasy rozdělily.

Začíná zde žlutá turistická značka a po ní se vydala trasa 12 km. Ještě prohlídka kostela sv. Petra a Pavla a jeho okolí, což stojí za to. A turisté pokračovali kolem rybníku s chráněným stromořadím a Klánovickým lesem na rozcestí Cyrilov a dále do cíle. Cestou se někteří zastavili v restauraci U lesa. Účastníkům se trasa moc líbila.

Pochodníci na 20 km trase se vydali z centra ulicí Tovární ke hřbitovu a dál zpevněnou polní cestou dlouhou asi 3 km do obce Horoušany s velkým rybníkem na návsi. Na rozcestí se zvoničkou a kolem hospody U Bachaře pokračovali do další obce na trase Tlustovousy. Zde měli zjistit název místní hospůdky (Základna). Od rozcestí s křížkem pokračovali kousek po silnici do Úval, kde je krásné náměstí, včetně okolí, se sochou Arnošta z Pardubic. Odsud pokračovali po červené většinou Klánovickým lesem až do cíle. Minuli několik míst s cedulemi o bývalých vesnicích, které většinou zanikly po vpádu švédských vojsk. Nejzajímavější jsou zde zbytky středověké studny, kterou bohužel někteří nenašli.

31 turistů se vydalo po krátké 7 km trase. Spolu s popisem (ve kterém bylo několik kontrolních otázek, aby měli trasu zpestřenou, což se setkalo s velmi kladnými odezvami) dostali i křížovku, kterou mohli cestou luštit. K tomu všemu ještě obdrželi barevný plánek naučné stezky Lesní galerie, po které vedla velká část trasy. Stezka byla slavnostně otevřena 14.května 2012. Portréty 30 zvířat namalovaly děti z Masarykovy ZŠ v Újezdě nad Lesy a básničky k nim vymyslela paní L.Černá. Od cíle zahnuli vlevo do Klánovického lesa, který prošli od cedule k ceduli křížem krážem a od cedule č.1, kterou už stačili vandalové úplně zničit, prošli Újezdem až se dostali na žlutou a opět do Klánovického lesa. Po ní došli posléze souběžně s červenou až do cíle do restaurace Smolík, kde dostali tradičně diplom, razítka, něco na zub a zjistili správnost všech otázek z popisu i křížovky. Pan hostinský připravil bramboračku a Severín, za což mu velmi děkujeme. Také moc děkujeme všem účastníkům a těšíme se zase za rok, ale po jiných cestičkách.

Statistika:

Počasí:  ráno -12 °C, odpoledne -9 °C, zataženo, opar, všude sníh, viditelnost 5km.

Účast:  zúčastnilo se na 180 turistů, přišly také děti z turistického oddílu z nedalekých Úval, kteří nás podpořily i loni.

Trasa 7 km – 31 turistů, 12 km – 94 turistů, 21 km – 55 turistů (z toho 12 dětí) a 2 psi

Turisté přijeli např. z Prahy, Kolína, Čelákovic, Mělníka, Ústí nad Orlicí a Šumperka a také samozřejmě z okolí Klánovic

Ohlasy:

Přestože jsme místní, poznali jsme nová zajímavá zákoutí.

Děkujeme za pěkný pochod, bezva počasí a dobré občerstvovny.

Cesta byla pěkná, zajímavé okolí, které z auta není vidět. Mráz nevadil.

Díky za moc hezký pochod. Šly jsme 12 km, ale bylo to málo v tak hezkém prostředí.

Krásný, dobře vychlazený zimní pochod. Solidní počasí a pěkná trasa.

„Myšlenky letí na jih v hejnu podzimních not.“ Za výlet okolo promrzlých Klánovic děkuje……

Děkujeme za to, že jsme se mohli zúčastnit tohoto pěšího dne. Byli jsme uchváceni z toho, jakou trať jste vymysleli. Prostě to bylo krásné.

Restaurace U Bláhů má zájem během pochodu poskytovat občerstvení. Jinak skvělé.

Pochod připravila  Marta Kravčíková, tel.: 739147514,  e-mail: kravcikm@centrum.cz, ruku k dílu přiložili Eva, Irena, Tadeáš a Zdeněk, s podporou přišla i Věrka.

—————

Zpět