10. Památné stromy - podzim

19.09.2021 07:00

akce IVV

akce Dvoustovka

eTrasa

Základní údaje

Start: Čelákovice (žst), 7:00 - 10:00 (33, 45 km), 9:00 - 11:00 (10, 13 km)

Cíl: Čelákovice, restaurace Club Mount 12:00 - 19:00

Trasy: pěší 10, 13, 33, 45 km

Startovné:  

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka a další.

Statistika

Počasí: polojasno, 13°C

Účast: Vzhledem ke Covidu byla účast velmi malá 22, ale všichni byli spokojení a veselí.

Zápis: Letošní ročník jsme uspořádali v okolí Čelákovic, které leží na Labi a mají spoustu krásných stromů. Jedině 10 km trasa vedla k místnímu hřbitovu, za kterým roste pam. alej akátů. Polní cestou kolem křížku došli do části Čelákovic zvané Sedlčánky, kde u táhlého rybníku Hrad roste mohutný dub letní. Marta napsala v popise špatně název. Místo Hrad napsala Had, což bylo nakonec velmi výstižné. Rybník je opravdu dlouhý jako had. Další zajímavostí byl kostel Husův sbor. Ve vchodu jsou umístěny kameny ze čtyř míst spojených s Husem - Husinec, Kozí hrádek, Ostaš a Krakovec. Celý interiér je velmi zajímavý. Za ním je tělocvična ZŠ, za kterou roste pam. jinan dvoulaločný. Došli k rameni Labe a ke kostelu Jana Křtitele, na jehož rohu roste pam. lípa malolistá. Na budově ZŠ zaujala turisty pamětní deska spisovatele E.Petišky, jež jsem chodil v letech 1930-35 do obecní školy, dnes ZŠ.

Trasy 14, 32 a 43 km vedly do ulice Komenského s pam. javorem mléčem a lípou malilostou, dále na nám. 5. května, kde trasa 14 km vedla za radnici a po modré. Při procházení této trasy jsme zjistili, že na modré je místo, které je neustále zaplavené vodou a tudíž neprůchozí. Aby se zde dalo projít, tak náš obětavý Miloš sem další den dovezl palety a nanosil je sem. Díky, díky ti Mílo. V Toušeňské zahradě roste pam. dub. Kolem něj je ohrada a v ní byl pořádný beran. V lázních Toušeň je několik pam. lip. Nejvíc jich je kolem kostela, další dvě v ulici Nad Itálií. Po projití míst s pam. stromy došli k budově lázní. Proti ní ul. V Ovčárně došli k soutoku Jizery a Labe. Zde doprava podél Labe do Čelákovic kolem pam. tří dubů letních.

Trasy 32 a 43 km vedly z nám. 5. května ke kostelu a tvrzi po žluté přes Grádo k rozc. sv Václava a odtud po NS Údolím Labe, ze které odbočili do barokní obce Byšičky s pam. lipami a deskou Járy Cimrmana. Z Byšiček zpět na NS podél tůní. Při procházení trasy jsme na louce zakufrovali, proto jsme na toto místo upozornili v popise. Kolem rybníku Řehačka, restaurace a osadou Řehačka s 33 pam. duby, dále kolem Karlova dvora s koňmi a po červené do Lysé nad Labem. V zámeckém parku kromě nádherných stromů rostou i dva pam. - platan Petzoldův a jírovec. Na nám. B Hrozného pak další jírovec a za ním proti bočnímu vchodu do zám. parku roste pam. dub. Na nám. B. Hrozného kromě jeho památníku stojí budova fary. Po zazvonění pouštěli turisty ne její zahradu, kde k překvapení všech je jednak budova bývalé školy, toleranční kostel Českobratrské evang. církve a roste nahovětvec dvoudomý. Děkujeme za umožnění prohlídky. Po čevené do Staré Lysé k mohutné pam. lípě malolisté, pod kterou prý seděl Prokop Holý. Dál ke kapličce se šesti pam. lipami. Zde se trasy rozdělily. 32 km vedla lesy s množstvím studní do Káraného. Cestou na modré u chatky viděli torzo pam. dubu letního a kousek dál další dva pam. duby. Stejně jako trasa 14 a 43 km vedla podél Labe s dalšími třemi pam. duby letními. Trasa 43 km vedla do Sojovic, Houšťky s pam. duby lesmistra J.Neumanna a pam. platanem. V Brandýse nad Labem je hned několik pam. stromů. Turisté stáli v zám. parku před pam. dubem letním Ludvíka Salvátora, jasanem ztepilým a lípou srdčitou císaře Františka I.. Dále došli do lázní Toušeň a šli téměř stejnými místy jako trasa 14 km, jen opačně.

Všichni došli do cíle v Čelákovicích v restauraci Club Mount. Bylo zde příjemně a teplo. Turistů bylo málo, ale všichni byli velmi milí a spokojení. Dobře, že se nebáli Covidu a neseděli doma zalezlí. Bojují s ním optimismem a čerstvým vzduchem. Přidejte se i vy!

Pochod připravila Marta KRAVČÍKOVÁ, tel.: 739147514, e-mail: kravcikm@centrum.cz

—————

Zpět