1. Pražskými periferiemi

01.12.2012 09:00

Z cyklu Putování zimní Prahou - PZP 37.

Úvodní ročník cyklu Literární stezky.

Základní údaje:

Start:  před Městskou knihovnou pob.Korunní (Korunní 68, Praha 10-Vinohrady), 9:00 - 11:00 hod. (zastávka tramvají č.10 a 16 Vinohradská vodárna)

Cíl:  v restauraci Slavoj ve Strašnicích (přes ulici od knihovny pob.Dům čtení-Ruská) od 11:00 - 15:00 hod.

Trasy:  pěší 8, 10 km

8 km:   Korunní – Parukářka – Židovské pece – Slunečná – Ruská

10km:  Korunní – Vršovice - Bohdalec - Sedmidomky – Slatiny – K Rybníčkům – Ruská

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT 10,- Kč na základě předplatních kupónů, veřejnost 20,- Kč

Na startu každý dostane popis trasy.

V cíli pak na každého čeká Pamětní list, razítka pochodu a měsíce do skládaček, razítko celoroční soutěže do sedmikráskového záznamníku a pozornost.

Na cestě:  "Literární stezky" vás provedou místy v Praze, kde žili a tvořili spisovatelé a básníci, kteří byli mnohdy i výtvarníky, divadelními režiséry, novináři nebo učiteli. Projdete také ulicemi, zákoutími, náměstíčky, v knihách popisovanými, kde se děje příběhů odehrávají a jimiž se autoři inspirovali. Na trase budou literární zastavení, která vám tato místa přiblíží nebo vás na ně alespoň upozorní.

Zápis:  

Přátelé turisté se vydali v rozmezí od 8.00 hod do 11.00 hod po Literárních stezkách Vinohrady,Vršovicemi, Strašnicemi, Malešicemi a Žižkovem. Každý dle svých možností si vybral kratší či delší trasu. Velmi nás potěšil zájem dospěláků s dětmi. Přijel i turistický oddíl z Týnce nad Sázavou s pěti dětmi.

Taky nás potěšil zájem ze strany čtenářů a naopak zájem ze strany turistů o knihovnu. Většina z nich jsou již čtenáři a těm ostatním jsme dali průkaz na ochutnávku. Pro ty nezasvěcené to znamená, že majitel tohoto průkazu může využívat všech služeb knihovny zdarma dva měsíce a po dvou měsících se může rozhodnout, zda se stane čtenářem nebo ne.

Hned na startu se trasy dělily. Kdo chtěl, vzal si s sebou ještě papír se zajímavostmi na trase, kterých bylo dost a dost. Všimli jsme si, že někteří turisté ještě před odchodem na trasu si se zájmem četli vytištěné články, které jsme jim nalepili na naši nástěnku spolu s trasami a  mapou. Byl to článek z Lidových novin od Karla Čapka Na Rafandě, kde velmi krásně píše o Sedmidomcích, a článek Kolonie na Slatinách od neznámého autora.

Kratší trasa vedla Nitranskou dolů kolem hotelu U Havlíčka z Borové na Náměstí Jiřího z Poděbrad, kde na turisty díky vánočním trhům a stromečku dýchla atmosféra Adventu. Laubovou ulicí došli na Škroupovo náměstí, na kterém se 10.12.1988 konala 1. oficiálně povolená demonstrace. Dále kolem televizní Žižkovské věže s miminky, kolem zbytku židovského hřbitova, pak ulicí Kubelíkovou až k Bezovce, kde se točil film Vratné lahve, a přes Vrch sv.Kříže, jehož část se nazývá podle zaniklé usedlosti Parukářka (známé z knihy V.Neffa Sňatky z rozumu), pod níž dodnes stojí vila S.K.Neumanna. Zde si užily hlavně děti, protože je zde spousta nových prolézaček, skluzavek a dalších radovánek pro ně. Dospělí se zase kochali krásnými výhledy na Prahu. Z Parukářky došli na Basilejské nám. a dále prošli parkem Židovské pece, kde kdysi stálo popraviště, proto se mu říkalo Šibeniční vrch. Poslední poprava se zde uskutečnila v roce 1866 a přišlo se na ni podívat 30 000 lidí. Původ názvu Židovské pece není znám, ale vychází z toho, že se sem do jeskyní uchylovali Židé, když byli kolem r.1744 vyháněni z Prahy. Dále turisté pokračovali dolů uličkami do Malešic kolem cyklistického stadionu Nad Třebešínem a kolem žluté budovy Miramare, bývalého hodinového hotelu, dnes Střední školy umělecké a řemeslné. Parkem seběhli na hl. ulici, kolem vozovny Strašnice a pak vpravo ulicí Vilovou k Tramalově vile od architekta Václava Kotěry v duchu anglické moderny s prvky české lidové architektury. Mnozí turisté využili možnosti komentované prohlídky a dát si razítko do vanderbuchu.

U vily se obě trasy spojily a do cíle vedly stejnými místy. Turisté prošli např. kolem Reinerovy vily, kde se scházeli umělci a intelektuálové. Před válkou Greta Reinerová aktivně pomáhala uprchlíkům z hitlerovského Německa. Tato překladatelka českých knih do němčiny zemřela v Osvětimi.

Delší trasa vedla Nitranskou vpravo kolem vinohradské vodárny ulicemi přes Vinohrady např. kolem domu č. 1188 s pamětní deskou Viktora Dyka, Dryákovy vily, domu č.1084 v Dykově ulici s pamětní deskou Járy Cimrmana, ktará patří Českému rozhlasu. Natáčel se zde pořad Vinárna U Pavouka a 29.10.1966 se zde konala zakládající schůzka Divadla Járy Cimrmana. Kolem dnešního penzionu Jana, kde byly uvězněny těhotné ženy. Pokud nebyly děti likvidovány, byly dány na výchovu do německých rodin. Ženy byly poslány do koncentračních táborů, mezi nimi i šest žen z Lidic. Dále turisté šli kolem Kotkovy vily, Šalounova ateliéru, kde se dodnes maluje. Dále poblíž domu, kde bydlel spisovatel Ivan Klíma před válkou a kam se poválce s rodiči a bratrem vrátil. Některé z příběhů v jeho knize Má veselá jitra se odehrávají ve Vršovicích a na Bohdalci, kudy se také šlo.

Pak cesta vedla uličkami starých Vršovic, ulicí Krymskou, kde bydlel básník a výtvarník Jiří Kolář, vršovickou strání, okolo opravovaného Vršovického zámku postaveného na místě vinice a viniční usedlosti Špendlíkářka. V 70letech 18. století zde žil italský obchodník G. Rangheri z Lombardie, který se zasloužil o rozvoj upadajícího hedvábnictví. Obnovil morušové sady pod hradbami a vysadil nové v oblasti dnešních Vinohrad.

Ulicí Petrohradská turisté šli kolem domu, ve kterém žila básnířka a překladatelka Jiřina Hauková, oceněna Seifertovou cenou, a její manžel Jindřich Chalupecký, výtvarník, překladatel, historik umění, podle kterého je nazvaná Cena Jindřicha Chalupeckého, což je nejvýznamnější cena, jakou může získat český výtvarný umělec ve věku do 35 let.  Dále šli okolo Gröbovky a podél Botiče kolem dalších zajímavostí, až došli k Vršovickému hřbitovu, na kterém odpočívá množství známých osobností. Podle plánku u vchodu každý mohl najít hrob známých osobností. Je zde např. hrob spisovatelů R.Černého, Karla Půlpána a Adama Jista, písničkáře Jarky Motla, Václava Beneše, autora učebnic a bratra prezidenta E.Beneše, herců J.Čápa a Š.Haničincové, hudebního skladatele B.Nikodéma a dalších.

Od hřbitova pokračovali turisté dalšími hezkými a zajímavými ulicemi k Bohdalci a přes Sedmidomky, o kterých píše Karel Čapek, a místy, kde se natáčel film Obecná škola. Šli po mostě, ze kterého skákali kluci na nákladní vlak, a kolem dřevěných pavilonů školy, kde se natáčelo, ale dnes jsou zarostlé a rozpadající se. Za mostem se dostali do dnešní zahrádkářské kolonie Slatiny. Bývala to nouzová kolonie, která vznikla po 1.sv.válce na močálu bez elektřiny, vody a kanalizace. Po Praze vzniklo takovýchto kolonií kolem dvaceti (viz článek Kolonie na Slatinách). Obě tato místa se turistům moc líbila, a přestože většina účastníků byla z Prahy, tato krásná místa vůbec neznali.

Odsud pokračovali ulicí Průhonickou k železniční trati a vlevo k zatávce Strašnice. Zde přešli po lávce nad tratí a šli parčíkem industriální částí Strašnic, např. kolem fimy J.Opatrného, továrna na benzín a oleje, ve své době nejmodernější puristická stavba svého druhu. Vlastnil 30 benzinových pump. Dnes je zde Výzkumný ústav paliv a maziv. Za podjezdem byla továrna anilínových barev a továrna na výrobu pekařských strojů. Na křižovatce je továrna Čačala nábytek, ve které se dodnes vyrábí nábytek rodinnou firmou. Dále se šlo kolem moderního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie z r. 1994. Základní kámen kostela posvětil 22.4.1990 papež Jan Pavel II. Od něj vlevo ul. Ke Strašnické k parku a kolem sportovního areálu Gutovka a dále kolem Trmalovy vily do cíle.

V cíli na turisty čekali naši tři členové oddílu a obdarovali účastníky diplomem, razítky, drobnostmi od partnera pochodu MKP v rámci projektu Praha město literatury. Pro nás je zase takovou velkou odměnou spokojenost a chvála turistů, mezi nimiž byl i jeden náš kolega knihovník.

Na závěr chceme moc poděkovat knihovně za pomoc a odměny po účastníky, nemálo knihovnicím z pobočky Korunní za azyl a přístup. Vážíme si toho, že jsme mohli a budeme moci přispět k projektu Praha město literatury a ke zviditelnění MKP. Tímto vás všechny zveme na příští ročník, který bude v sobotu 2.11.2013. Startovat se bude pobočky Bohnice. Těšíme se na vás.

Statistika:

Počasí:  ráno -4°C, přes den 1°C, slunečno, modrá obloha

Účast:  pochodu se zúčastnilo 137 turistů, z toho 14 dětí a 1 knihovník. Dále tento pochod doťapali i 2 pejsci.

7,5 km   60 turistů

10 km    77 turistů

pochod připravily Marta Kravčíková, e-mail:kravcikm@centrum.cz, a Alena Pokorná, na startu a v cíli ještě Věrka, Zdeněk, Tadeáš a Tomáš

k příležitosti výročí 50 let od vzniku studovny pragensií Městské knihovny v Praze ve spolupráci s kolektivem studovny

 

—————

Zpět


Tipy na literaturu:

Čapek, Karel a Halík, Miroslav, ed. Obrázky z domova. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1953. 131, [4] s. Žatva; sv. 135.

ČAPEK, Karel, Od člověka k člověku; 1  Městská knihovna v Praze

  • Na Rafandě  str.387
  • Periférie  str.425
  • Vrch Svatého Kříže  str.429