1. Na Štěpána - Vánoční Zbraslav

26.12.2016 09:00

akce IVV


Základní údaje:

Start:  Praha-Zbraslav, Zbraslavské nám., zast.bus 129, směr Praha, 9:00 - 11:00 hod.

Cíl:  Praha-Zbraslav, Zbraslavské nám., rest. Škoda lásky, 10:30 - 16:00 hod.

Trasy:  pěší 7, 14 km

Startovné:  (bude upřesněno)

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka, diplom, vánoční slaměná ozdoba, kalendáříček.

Zápis: 

Pochodníci se vydali po jedné ze dvou tras. 7 km trasa vedla z náměstí ke Karlovu altánku s pěkným výhledem. Původně zde stál litinový kříž na paměť zemřelé dcery zbrasl. lékaře J.Šurovského. Od něj ke hřbitovu, kde je např. pohřben novinář J.Plachetka. Kostel sv. Havla z r. 1115 do zrušení Zbraslavského kláštera sloužil jako farní, poté jako hřbitovní. Prošli kolem bronzového pomníku Jana Husa. Jako jiné pomníky i tento za okupace stihl stejný osud. Měl být roztaven, ale byl statečnými lidmi ukryt, proto ho i dnes vidíme. Po červené přešli most Závodu míru. Stal se 1. obloukovým mostem na světě, postavený metodou samonosné svařované výstuže, podle projektu ing. J.Tvrzníka. Kolem miniZOO po modré k Hálkovu pomníku se samokontrolou. Z Hradiště Závist po žluté k arcibiskupskému altánu. Je to největší známé keltské oppidum u nás. Z důvodu ochrany byly vykopávky opět zasypány. Žitavskou ulicí s vilou čp. 135 majitele nakl. J.Otty došli do cíle v restauraci Škoda lásky s pam. deskou J.Vejvody a jeho muzeem.

Delší trasa 14 km vedla v protisměru, což znamená, že šli po červené přes most Závodu míru a dále k rozcestníku Károvské údolí. Odsud po žluté na rozcestí Hradiště. K pomníku představitele májovců V.Hálkovi. Po zelené trochu kozí stezkou na Točnou. Po Keltské naučné stezce na Závist. Znovu přes most a k pomníku J.Husa, ke hřbitovu a ke Karlovu altánku a hurá do cíle.

Z kroniky pochodu např.: Děkuji za krásně vymyšlenou trasu - byla to příjemná procházka. Marta V.

Nádherný pochod, nahoru a dolů, krásné výhledy, počasí vyšlo. Díky Zuzana.

Krásné vánoce, pěkný pochod, hodně úspěchů v dalším roce. Bártů

 

Statistika: 

Počasí:  oblačno, západní vítr 9,3 m/s, mrholilo, 8°C

Účast:  92 lidiček včetně dětiček

Pochod připravily Jitka KOROŠOVÁ, tel.: 725 507 380, jitkoros@centrum.cz a Iva STRNADOVÁ, tel.: 739 094 564, strnadova@centrum.cz.

—————

Zpět