Rumunské stopy po Praze

10.06.2014 17:00

Autorkou nápadu a trasy je Veronika Škvárová, cestovatelka a spisovatelka.

Z cyklu PRAHOU TURISTICKOU - PJP 18

Základní údaje

Start:  metro A-Dejvická, výstup směr ČVUT, 17:00 - 19:00 hod.

Cíl:  průchozí, kostel sv.Michaela na Petříně, 18:30 - 21:00 hod.

Trasy:  pěší, 8 km

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT 10,- Kč na základě předplatních kupónů, veřejnost 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka měsíce a týdne Prahou turistickou s číslem do skládaček.

Zajímavosti:  mohli jste si prohlédnout interiér kostela sv.Michaela, který byl mimořádně pro náš pochod otevřen.

Omluva:  Omlouváme se vám všem za to, že jste museli hledat start. Při zadávání místa startu jsme si neuvědomili, že je obecné, že by bylo potřeba jej zpřesnit. Máme ponaučení propříště, že musíme být více pozorní.

Statistika

Počasí:  slunečno, 36°C

Účast:  zúčastnilo se 64 turistů

Pochod připravila Veronika Škvárová, tel.: 604112075, e-mail: skvarova@volny.cz, na startu, kontrole a v cíli pomáhali Alena, Eva, Iva, Marta, Renata, Vendula, Věrka, Zuzka a Jirka.

—————

Zpět


ZÁPIS:

Pochod odstartoval ze stanice metra Dejvická za nesnesitelného vedra. První zajímavostí byla budova Národní technické knihovny, v níž rumunský avantgardní malíř Dan Perjovschi vyzdobil atrium. V ulici Thákurově  jsme šli kolem pomníku rabína D. Thákury.na něm jsou vyryta tato slova:“ Vědění není ničím jiným než stálým spalováním omylů, aby vyniklo světlo pravdy.“ Za viaduktem jsme odbočili vlevo do ul. Buštěhradská s řadovými půlválcovými domy, které byly vystavěny podle puristických projektů arch. M. Vaněčka a B. Švarce. Dále jsme došli do známé ul. Dělostřelecká pojmenované podle kasáren dělostřelců. Je zde řada výstavních vil s ambasádami, ale také je zde neslavně proslulá vila č.11, kde sídlila za 2.sv. v. Ústředna pro židovské vystěhovalectví. Evidovala a zabavovala majetek žid. rodin a organizovala transporty. Na jejím konci jsme došli k novému podchodu u tunelu Blanka a dále do areálu Hradu.

Od něj jsme šli slavnou Nerudovou ulicí, v níž jsme vpravo šli okolo Morzínského paláce, kde sídlí velvyslanectví Rumunské republiky. Dále kolem Lichtenštejnského paláce. Je to jedno z míst, kde byli za 1.sv. v. ubytováni vojáci rum. národnosti, kteří odmítli 28.10.1918 střílet do Čechů. Dlouhou ul. Vlašská jsme kolem lobkovického paláce, nemocnice, kostela paláce vešli do Petřínských sadů a kolem památného jasanu, který patří mezi největší u nás, jsme vyšli pod Strahovským klášterem, kde na nás čekalo překvapení v podobě živé kontroly. Přes nádvoří Strahovského klášteru jsme dále podél Hladové zdi, Růžovým sadem, kde právě kvetly a voněly různé druhy růží, kolem jezírka se sochou lachtana došli do průchozího cíle v dřevěném karpatském kostele sv. Michaela Archanděla. Byl postaven v 2. pol. 17. stol. V obci Loučky u Mukačeva. V r. 1929 jej Rusíni darovali Praze, svému tehdejšímu hl. městu. Byl rozebrán a vlakem převezen a znovu smontován. V r. 2008 byl předán do užívání rumunské pravoslavné církevní obci v Praze. Ikony uvnitř jsou dílem rum. umělce p. Popa. Od pořadatelů dostali turisté razítka a oni na oplátku ocenění za to, že byl kostel otevřený a mohli si ho prohlédnout. Za to vděčíme hl. pořadatelce Veronice, která zajistila klíče, které nám osobně svěřil pop. Ručili jsme mu za to, že nikdo nic nezničí , že kostel uzamčeme a vrátíme klíče. Tak jsme učinili. Tímto ještě jednou moc děkujeme za důvěru a možnost prohlídky. My ještě děkujeme všem turistům, kteří i přes to hrozné vedro přišli.