Opera v Divoké Šárce

01.09.2014 14:00

1.září 2013

Již počtvrté jsme byli v opeře - pod širým nebem v přírodním divadle v Šárce poblíž hradiště Dolní Liboc a Dívčího skoku. Tentokrát jsme si opět za slunečního, trochu větrného počasí vyslechli od B.Smetany Prodanou nevěstu. Letos uplynulo 100 let od založení šáreckého divadla, jehož tradice byla obnovena v roce 2005. Právě Prodankou, jak bývá opeře přezdíváno, zahájilo 16. května 1913 divadlo svou činnost. Sešlo se zde rekordních 16 000 návštěvníků a my mezi nimi. Opravdu byl problém najít místo k sezení, odkud by bylo trochu vidět. Nakonec jsme se usadili hned u pásky označující průchozí cestu na scénu. Představení zahájila starostka Prahy 6 M.Kousalíková. Ozvučené bylo vše dokonale, takže jsme krásně slyšeli, což bylo důležité, ale trochu nás mrzelo, že hlavní představitelé jako např. Jeníček s Mařenkou, svá úžasná sóla zpívali vlevo v dolíku, takže jsme je téměř vůbec neviděli. Snad se nás příště nebudou bát a budou zpívat na vyvýšeném prostranství, za což jim už teď děkujeme. A my se těšíme zase za rok na kulturní zážitek, který se nenecháme ujít.

2.září 2012

Již potřetí jsme byli v opeře - pod širým nebem v přírodním divadle v Šárce poblíž hradiště Dolní Liboc a Dívčího skoku. Vedou sem dvě cesty - jedna od nádraží Vokovice kolem Aritmy, asi 2 km po červené. Před hradištěm se odbočí doprava do lesa a sestoupá se na planinu, která je hledištěm. Druhá cesta je pro náročné - od konečné tramvaje se sejde dolů a po toku šáreckého potoka se dojde až k Čertovu mlýnu, před ním se odbočí doprava a vystoupá se do prudkého kopce až na jeviště. Divadlo se odehrává na louce uprostřed skal a lesů v mírném svahu. Diváci sedí na zemi mezi stromy, na pařezech, kamenech, na karimatkách. Počasí bylo opět objednané - teplo, slunečno, bezvětří.

Letos jsme viděli představení Smetanovy Hubičky. Hra byla ozvučená, v jedné chvíli však technika selhala a tak bylo slyšet i zpěv oveček v ohradě. Věrka musela o přestávce odejít a my (Marta, Alena a Jirka) jsme se po představení ještě prošli přes Jenerálku a Hanspaulku do Dejvic a protáhli se tak po tom dlouhém sezení. foto x mapa

historie x musictheatre.cz/sarka/gallery x operaplus.cz (vyfotili i Martu, je na 7.fotce)

—————

Zpět