Noc kostelů - 2013

24.05.2013 17:00

Marta, Věrka a Jirka nelenili a prošli se večer po několika pražských chrámech - Týnském, Sv.Mikuláše, Sv.Haštala a Sv.Havla. 

"Sešli jsme se na Staroměstském náměstí v 17.30 hod a šli si prohlédnout Týnský chrám. V 18.00 hod jsme vyšli ven, abychom slyšeli na vlastní uši zvonit pražské zvony. To byla síla, až nám běhal mráz po zádech. Zvon v Týnském chrámu rozhoupali dva muži. Deset minut jsme s úžasem poslouchali a potom jsme se vrátili dovnitř, kde probíhala komentovaná prohlídka. Dověděli jsme se, že dříve byl venku na čelní straně velký kalich, ve kterém si čápi dělali hnízdo a občas z něj vypadly žáby. Potom jsme se vydali za vydatného deště do Kozí ulice do kostela sv.Haštala, kde je sousoší kalvárie od F.M.Brokoffa. Dále jsme spěchali k Havelskému trhu do kostela sv.Havla, kde jsme si prohlédli celkem prostornou sakristii i se zázemím, to znamená kuchyňkou a wc.. Poté jsme šli na metro Můstek a dojeli na Malostranskou, kde jsme vystoupili a šli pěšky ke sv.Mikuláši, který otvírali ve 20.00 hod. Vystáli jsme si chvilku frontu a pustili nás dovnitř. Vše je zde z mramoru, zlata, velkolepé. Komentované prohlídky jsme se nedočkali, tak jsme šli domů. Myslím, že to stálo za to."

Marta

Tomáš taky nelenil a po vlastní ose se vydal do dalších chrámů.

"Jelikož byl pátek a v Praze probíhala noc kostelů, nemohl jsem si nechat ujít návštěvu těch, do kterých jsem se už dlouho chtěl dostat. Navštívil jsem tedy Malostranský hřbitov na Smíchově, který je v dost zuboženém stavu, ale již se patrně blýská na lepší časy. Je na něm také krásný kostel Nejsvětější trojice, ve kterém u příležitosti Noci kostelů probíhal koncert rodinné kapely. Dalším kostelem, kam jsem se chtěl dostat, je kostel Sv. Gabriela v Holečkově ulici. Tady zrovna představovali sochu Sv. Gabriela a byli zde přítomni tvůrci otec a syn Holubovi. Kostel je krásný nejen zvenku, ale uvnitř je to nepopsatelná krása a socha, kterou tepali 1,5 roku, je opravdu nádherná. Posledním kostelem na mé trase byl kostel Sv. Jana Nepomuckého v Košířích. Tato impozantní stavba byla postavena za druhé světové války a dodnes není dokončena. Zvenku vypadá zajímavě, ale ta pravá krása čeká uvnitř. Zařízení je skromné, tak i výzdoba. Jsou zde  mnohé zajímavosti. Jelikož Sv. Jan Nepomucký byl strážcem zpovědního tajemství, jsou zde kazatelna, křtitelnice a podstavce ve tvaru jazyka. Mají tu krásné varhany. Sice jsou dvoje, ale jen jedny jsou funkční. Navštívil jsem i zimní kapli a pan varhaník zahrál na harmonium a na ty krásné varhany. Splnil jsem si sen a navštívil tato tři tajemná místa a moc jsem si to užil."

Tomáš

—————

Zpět