Jarní Vysočinou - Havlíčkův Brod

25.03.2017 08:46

Po delší době jsme se vydali 25.3. společně na pochod jarní Vysočinou, a to do Havlíčkova Brodu za kamarády. Vlakem z Hl. nádraží jsme do Brodu dojeli v 10.00 hod. Ve vlaku jsme potkali naše kamarády ze Žebráku. Pěšky jsme došli do cíle v prostorách Městského úřadu, kde byl i cíl. Přestože svítilo sluníčko, rozhodli jsme se pro trasu nejkratší, abychom si stačili prohlédnout město, které neznáme. Prošli jsme náměstím, kde jsme si prohlédli a vyfotili nádherné staré domy, novou a starou radnici s kostlivcem hlásným Hnátou, studnu, Koudelovu kašnu, morový sloup, Havlíčkův dům.

Dál stále nahoru kolem úřadu s pam. deskou B.Smetany, sochou Švehly, kolem domu s pam. deskou herce Landovského, který zde prožil dětství, kolem kostela sv. Rodiny s kaplí Božího hrobu a Štáflovy chaloupky. Za Brodem jsme prošli kolem hřbitova a ponořili se do lesa. Po modré sešli do malebného údolí, kde tekl potok, místy tvořil malé vodopády. Přešli hráz rybníka Drátovec a stále nádhernými lesy, škoda, že ještě nerostou houby, jsme došli na rozcestí Pelestrovské studánky, kam jsme si zašli. Nabrali jsme si vodičku, načerpali síly a pokračovali do Pelestrovské hospůdky, kde seděla kontrola a bylo velmi živo. Když jsme poobědvali, všimli jsme si, že na zdi visí hodiny s obráceným ciferníkem a jsou zde kolečkové brusle světoběžníka J.Cimrmana. Čas běží, a tak jsme pokračovali v procházce. Později jsme se ocitli na kraji lesa u rybníčku a dřevěné chaty s posezením, totemem a cvičištěm pro psy. Příjemný koutek. Po silnici jsme došli na kraj Brodu do Perknova a dál do Rozkoše. Zaujal nás obrovský areál psychiatrické nemocnice, zajímavé názvy zastávek, např. Bílý dům a později jsme šli stále stejnou ulicí mezi budovami krajské nemocnice. Opět jsme se ocitli na náměstí. V cíli jsme si dali razítka, koupili vizitky, Libor si koupil nový záznamník TTO Havlíček. Rozloučili se s přáteli a napsali rádi pochvalu do kroniky. Dohodli jsme se, že někteří si sednou do cukrárny a my si půjdeme projít město. Došli jsme kolem kostela Panny Marie do parku Budoucnost se zbytky opevnění, pomníkem K.H.Borovského a jeho maminky. Ještě jsme chtěli najít střed Evropy J.Cimrmana, ale nějak jsme se zamotali, tak jsme se zeptali místní slečny a ta nás poslala správným směrem. Upalovali jsme podél Sázavy z jedné strany a zbytky opevnění z druhé strany k mostu a za ním jsme našli střed. Stálo to zato. Střed je velký trychtýř uprostřed bludiště z buksusů umístěný na velmi příjemném místě. Nemohli jsme hned odejít, poseděli jsme a relaxovali. No nic, musíme na nádraží.

Libor se Sylvou na nás nečekali a odjeli dřívějším vlakem. My stihli rychlík v 18.00 hod. Pochod spojený s prohlídkou H.Brodu se nám moc líbil.

—————

Zpět