Den otevřených dveří na Pražském Hradě - 2014

29.03.2014 08:00

V sobotu jsme se vydali jako mnoho dalších zájemců na Hrad. Někteří z nás se raději vyhnuli davovému šílenství a rozhodli se pro druhou variantu. Jeli do Benešova na tradiční pochod Povidlový koláč. Udělali víc než dobře. My stateční jsme si udělali pěší procházku z Pohořelce na Hrad. Všem nám na cestu svítilo sluníčko. Prošli jsme vstupní bránou, 2.nádvořím a u katedrály sv.Víta jsme narazili na první obrovskou frontu. Ta nám ale vrásky nedělala, tam jsme nechtěli. No a cizinci, nevím jak to měla Správa pražského hradu zorganizované pro ně, ale ti se asi divili, jaký že je u nás zájem o památky. Prošli jsme kolem další fronty před bazilikou sv.Jiří, kde u stánky nestačili dětem nafukovat balónky, které občas praskly. To byly rány!

Došli jsme k Rožmberskému paláci a postavili se též do fronty. Postupovali jsme rychle. Uvnitř jsme si prohlédli pěkně opravenou kapli, v níž původně bývala kuchyně, a dále dvě místnosti, ve kterých byla výstava chrličů a jednu místnost s nábytkem a zase jsme byli venku na nádvoří. Takže jsme si stoupli do další fronty, abychom se podívali do Zlaté uličky, což se nám povedlo. Prohlídka končila v 16:00 hod. Nejprve jsme ji prošli k Daliborce, kde jsme se moc nezdrželi, mučení není naše káva. Raději jsme si šli prohlédnout domečky řemeslníků. A ani malé fronty před nimi nám nevadily. Takže hned vedle Daliborky jsme obdivovali malé prostory promítače včetně promítačky a místnůstky na promítání. Úžasné zde byly staré filmové plakáty a černobílé fotografie. Dál např. domeček zlatníka, švadlenky, krčmy, vojáka nebo vědmy. Obchůdky jsme téměř vynechali. Na konci nás čekalo prostranství s děly. Uličkou jsme se vrátili zpět k Daliborce, to už domečky uzavíral, a vyšli na nádvoří u muzea hraček. Sešli jsme dolů a Svatováclavskými vinicemi, kde posedávalo velké množství lidí, jsme vyšli na Klárově.

Prožili jsme příjemné odpoledne a jsme rádi, že jsme se na Hrad vydali, tak jako byli ostatní rádi, že se prošli po okolí Benešova včetně koláčku v cíli.

Marta

—————

Zpět