5. Pochod kutnohorských havířů

31.05.2014 08:30

akce IVV, akce Vystup na svůj vrchol

na trasách možno plnit

OTO Kutnohorsko

TTO Rozhledník

městská trasa IVV Kutná Hora – město Unesco

 

Základní údaje

Start:  železniční zastávka Kutná Hora-město, 8:30 - 11:00 hod.

Cíl:  Kutná Hora, nově otevřená nekuřácká restaurace Kréta, 12:00 - 17:00 hod.

Trasy:  pěší, 8, 15, 24, 30 km

  8 km: K.Hora – Škvárovna – Přítoky - U Bezhlavého Jana – K.Hora

15 km:  K.Hora – Miskovice – Opatovice -  Bojiště – U Bezhlavého Jana - K.Hora

24 km:  K.Hora – Miskovice – Suchdol – Ratboř – Hranice – Červené Pečky - U Bezhlavého Jana – K.Hora

30 km:  K.Hora - Miskovice – Suchdol – Ratboř – Pašinka – Polepy – Nebovidy - Č.Pečky – U Bezhlavého Jana – K.Hora

  • S využitím příměstského autobusu 381 mohli účastníci vycházet ze Suchdola na trasy 24 a 30 km o 10 km kratší a přihlásit se v cíli! Buď si vyzvedli popis na startu a do Suchdola dojeli busem nebo vystoupili přímo v Suchdole a šli podle záchytných bodů z propozice a toto nahlásili v cíli.

Startovné:  děti do 15 let a členové KČT 15,- Kč, ostatní 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekal Pamětní list, razítka a pozornost.

Občerstvení na trase:

  • na hlavní kontrole U Bezhlavého Jana byl udržován oheň a turisté si mohli zakoupit a opéct buřta. K němu samozřejmě byla i hořčice a hléb a též limonáda (vše za přijatelnou cenu).
  • další občerstvení bylo v restauraci Na Růžku v Červených Pečkách: zde při předložení "popisu trasy" dostali turisté 1/3 piva či lima zdarma. Popis byl poté orazítkován razítkem restaurace.
  • housky na vás čekaly v Miskovicích
  • samozřejmě jste mohli využít všechny hospody a hospůdky po celé trase s ohledem na nás v cíli

Soutěže a hry:  děti malé i "odrostlé" si mohli na hlavní kontrole U Bezhlavého Jana zasoutěžit a zahrát o sladké odměny.

Pohlednice:  v cíli pochodu byla možnost zakoupení pohlednice "havířského" pochodu.

Statistika

Počasí:  polojasno, 18°C

Účast:  za turisticky příznivého počasí se malojubilejního 5.ročníku zúčastnilo 156 turistů. 1.místo: Praha - 45 turistů, 2.místo si udržela Kutná Hora s 11 pochodníky a Čelakovice odsunuly Zruč n/Sázavou a se 7 pochodníky skončily třetí. Turisté přijeli až ze Šumperka, Příboru nebo Zlína.

pochod připravil  Libor Pfeifer, tel.272937203, 733166241, libor.turista@centrum.cz, ruku k dílu přiložili Iva, Jitka, Marta, Renáta, Fanda, Jirka, Mirek s dcerou, Pepa a Tomáš.

—————

Zpět


ZÁPIS 

Deštivé počasí trvající skoro celý týden skončilo v pátek a tak nebylo jisté, kolik lidí se rozhodne v sobotu přijet. Již ale první skupina turistů, která dorazila po osmé hodině na místo pravidelného startu - nádraží Kutná Hora-město - avizovala, že počasí negativně nezasáhne do počtu. Pro účastníky 5.ročníku byly připraveny trasy v délkách 8, 15, 24 a 30km, z nichž ty delší vedly až do údolí Polepky s historickým kamenným mostem z r.1910, vysokým 33m. Byl to opět pochod s "doplňkovými možnostmi". V Miskovicích na kontrole pro každého houska jako pozornost. Na hlavní kontrole na louce u sochy Bezhlavého Jana špekáček k opečení na ohýnku a na uhašení žízně voda, limo i pivo. Ještě před kontrolou byly na stromech už zralé třešně a na kontrole nově dětské hry o sladkosti. Pro pochodníky byla mimořádně v Červených Pečkách otevřena restaurace Na růžku s 0,3l nápoje pro každého účastníka zdarma. Cíl byl v nově otevřené nekuřácké restauraci Kréta. Za velmi hezkého, většinou polojasného počasí se zúčastnilo rekordních 156 turistů. Nejvíce jich přijelo z Prahy - 45, "místních" dorazilo 11 a z Čelákovic 7. Přijeli z různých míst, např. z Liberce, České Lípy, Šumperka, nejvzdálenější z Příboru a Zlína.


Kutnohorská gastronomická slavnost

Kromě našeho pochodu byla v Kutné Hoře ten den akce "Kutnohorská gastronomická slavnost". Konala se u chrámu sv.Barbory a byla ve stylu 1.republiky - v dobovém oblečení a s dobovými jídly. Takže neplánovaně se turisté mohli občerstvit i zde.