5. Klánovice aneb cesta tam a zase zpátky

16.01.2016 07:00

akce PRAHOU TURISTICKOU (PZP43)

akce IVV

Základní údaje:

Start-1:  metro C stanice Háje, 7:00 - 9:00 hod. (30, 50 km)

Start-2:  Újezd nad Lesy, restaurace Kollmanka, 9:30 - 11:00 hod. (6, 8, 9, 13 km)

Cíl:  restaurace Kollmanka, 11:30 - 20:00 hod.

Trasy:  pěší 6, 8, 9, 13, 30 a 50 km

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT 10,- Kč na základě předplatních kupónů, veřejnost 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka měsíce a týdne Prahou turistickou s číslem do skládaček.

Statistika: 

Počasí:  -2°C, zataženo, chvíli sněžilo.

Účast:  Celkem: 286 účastníků, z toho na trase 6 km - 32, 8 km - 28, 9 km - 55, 13 - 87, 30 km - 59, 50 km - 25.

Zápis:

Na letošní kulatý ročník jsme připravili více tras a hlavně se také dočkali dálkaři, protože jsme pro ně vymysleli 50km trasu. Vedla od metra Háje, kde začínala i trasa 30 km. Společně došli přes Milíčovský les, Průhonice, Čestlice do Benic, kde v Benické hospůdce byla živá kontrola a kde se trasy rozdělily. 30km vedla do Uhříněvsi přes Netluky s ohradami zvířat do Kolodějí a ulicemi v Újezdě nad Lesy do cíle. Zatímco 50km trasa vedla z Benic po různých okruzích na kraj Kolovrat, např. fialový Lipanský okruh, červený kolem Vinného potoka. Zde se trochu zapotili, bylo to takové malé bludiště. V Lipanech na ně čekala samokontrola v podobě otázky, aby napsali jméno ženy na pamětní desce domu na návsi. Po Říčanském okruhu došli do Říčan, odkud pokračovali po naučné stezce. Došli do Mukařova, kde na Charitativním domě je pam. deska o pobytu arcibiskupa Berana. Dále přes Doubek, Škvorec, kde zase cestou lesem viděli na skále pam. desku Sv. Čecha. Přes tajuplné rozcestí u Sv. Donáta po červené do Úval a dále křížem krážem Škvoreckou oborou a do cíle. V oboře se jim moc líbila „kozí stezka“. Cestou měli tu čest jít kolem mnoha pam. stromů.

Ty kratší trasy vedly z místa startu i cíle – z restaurace Kollmanka v Újezdě nad Lesy. Pochodníci si mohli vybrat mezi několika trasami. Nejkratší 6 km, která vedla po NS Lesní galerie II.  Aby se nenudili, měli cestu zpestřenou různými úkoly včetně vymýšlení básničky, která se mnohým velmi zdařila.  Za to byli odměněni v cíli. Také zvláštní odměnu dostaly děti. Trasa 8 km také vedla křížem krážem Klánovickým lesem a po NS Lesní galerie II. Také měli pár úkolů. Musím všechny pochválit, neboť nikdo neremcal a každý opravdu s veselou vyplňoval. Opět dostal drobnou odměnu. Delší 9 km trasa vedla po červené do Dobročovic na náves, kde u rybníka byla atrakce: rodinka velmi ochočených nutrií včetně mláďat. Žraly z ruky a asi se v sobotu nažraly do zásoby. V Květnici zašli ke zbytkům tvrze, dá-li se tomu tak říci, protože je zde jen kamenná zeď u domu a pár kamení. Trasa 13 km, na kterou vyrazilo nejvíce účastníků, vedla křížem krážem Škvoreckou oborou. Ze zajímavostí – šlo se kolem zbytků hájenky s Lichtenštejnskou bránou s jejich erbem, pam. dubu Mariánského, kde se konají poutě a na kterém se oběsil otec Marie Majerové žijící v Úvalech, Starého splavu a nakonec kolem inf. tabule č. 2 o hradu Skara, který se též nezachoval, jen si ho zde můžete představovat. Dnes jsou zde chatičky. Protéká tudy říčka Výmola, na které nás zaujala bílá velká kachna, asi domácí. Žije si zde v poklidu a jednou na nás dokonce shlížela z koruny stromu vysoko, vysoko nad námi.  Přes Úvaly Klánovickým lesem došli do cíle.

Všem účastníkům děkujeme a těšíme se zase na viděnou. Ať nám to šlape!

1 z otázek na krátkých trasách: Vymyslete ke slovu ťuhýk slovo, které se rýmuje či hned celou básničku.
Také se pokochejte tvůrčím duchem turistů.
 
Ťuhýk letí do lesa ven,
nad ním modrá nebesa.
Zdál se mi ten krásný sen,
pojď Karkulko z lesa ven.                  Josef Duben

 
Ťuhýk, zdatný to chlapík,
zaletí si do Afriky,
Tam a zase se vrátí,
aniž si cestu zkrátí.                          KČT Benešov

I tentokáít přišly děti z Úval se svými obětavými vedoucími. Turisté přijeli nejen z Prahy a okolí, ale i ze vzdálených míst ČR např. z Liberce, Kladna, Kroměříže, Českých Budějovic, Opavy. Kolik šlo dětí, jsme tentokrát nestačili spočítat, ale nebylo jich málo a šly i trasu 13 km. A opět šlo i plno čtyřnohých kamarádů. A velmi nás překvapilo, že 30 km trasu absolvovalo tolik mladých lidí. To je perspektivní. Všem moc děkujeme za účast!

Pochod připravila Marta Kravčíková, tel.739147514, kravcikm@centrum.cz

—————

Zpět


Dvě básničky

které složili turisté v sobotu v Klánovicích na našem pochodě. Byla to jedna z otázek na krátkých trasách: "Vymyslete ke slovu ťuhýk slovo, které se rýmuje či hned celou básničku."

Také se pokochejte tvůrčím duchem turistů.
 
Ťuhýk letí do lesa ven,
nad ním modrá nebesa.
Zdál se mi ten krásný sen,
pojď Karkulko z lesa ven.
          Josef Duben
 
Ťuhýk, zdatný to chlapík,
zaletí si do Afriky,
Tam a zase se vrátí,
aniž si cestu zkrátí.
          KČT Benešov