4. TurBanské Černošice

14.03.2015 08:00

akce IVV

Základní údaje

Start:  Černošice-Mokropsy (žst), 7:00 – 9:00 (51km), 7:00 – 10:00 (29km), 9:00 – 11:00 (18, 12km), 10:00 – 11:00 (6km)

Cíl:  restaurace U Králů, Černošice-Mokropsy, 12:00 - 20:00

Trasy:  pěší, pro rodiny s dětmi včetně kočárků - 6, 12, 18, 29, 51 km

6 km:   Domažlická – Říční – podél Berounky – U Králů

12 km:  Vonoklasy – památný dub – Nymburská – U Králů

18 km:  Vonoklasy – Karlík – Dobřichovice – Údolí staré řeky – U Králů

29 km:  Všenory – Trnová – Spálený mlýn – Řitka – Pod Kamenem - Všenory – U Králů

51 km:  Všenory – Trnová – Spálený mlýn – Hvíždinec – Karlík – Vonoklasy – Kulivá hora – Lipence – Černošice – U Králů

Startovné:  děti do 15 let 5,- kč, KČT 20,- kč, ostatní 30,- kč

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka, diplomy.

Zahrála živá kapela, mohli jste posedět nebo si zatancovat.

Dálkaři dostali MEDAILI.

Statistika

Počasí:  4°C, deštivo.

Účast:   zúčastnilo se 192 turistů, z toho 19 dětí. Turisté přijeli např. z Liberce, Poděbrad, Havlíčkova Brodu, Českého Brodu, Plzně, Stochova, Rakovníku, Blanska.

 6 km:  36 turistů (7 dětí)

12 km  61 turistů (6 dětí)

18 km  45 turistů (6 děti)

29 km  32 turistů

51 km  18 turistů

Ohlasy: např. Moc se mi pochod líbil. Martin Šik 9 let.

Náš první turistický pochod a moc se nám líbil. Byla to příjemná procházka,  počasí nebylo nakonec tak špatné, jak to ráno vypadalo. S díky Lisovi z Jince.

Děkuji za krásné zážitky na pochodu a hlavně za medaily. 50 km=5.55 hod. Petr Zalužanský Kutná Hora

Byli jsme zde poprvé /i když vizitku akce jsme měli již dříve/, ale docela dobrý, šli jsme sice jen 12 km, největší zážitek z trasy velice dobré hospůdky Na Vyhlídce ve Vonoklasech. Tedy pravda, trošku nás překvapily pokácené stromy přes cestu u potoku Kluček, ale to se nechalo přežít. Jinak dobrý, chválíme vizitku a hlavně posezení s country ¨skupinou v cíli - fakt dobrý! B. turisté z  Plzně

Dali mi dneska medaily! Su na to pyšné, takovou nikdo jiný na Vysočině nemá! Tady a teď Martin Štoky - Vysočina.

Děkujeme za prima pochod, příště bychom prosily lepší navigaci po Černošicích. Žofka a Mája z Prahy.

Zápis:

Na letošním 4. ročníku jsme změnili místo startu. Posunuli jsme se o jednu stanici směrem k Berounu. Startovali jsme z čekárny na zastávce žst Černošice–Mokropsy, což si někteří neuvědomili a vystoupili už v Černošicích. Když jsme dojeli na místo startu, už na nás čekali naši milí čtyři dálkaři. Po vydání popisů a tatranky na posilněnou se vydali podél Berounky na železniční most a dále přes Všenory, Trnovou, Bojov, kde měli první samokontrolu, Řitku, vrch Hvíždinec a do Dobřichovic, kam vedla i trasa 18 km, ale jinými cestami. Na zámku v restauraci na ně čekala kontrola. Další živá kontrola čekala na turisty všech tras mimo 6 km trasy v hospůdce ve Vonoklasech Na Vyhlídce. Kdo chtěl, mohl si zkusit vyplnit kvíz, za který dostal hned sladkou odměnu. A kdo chtěl, mohl ochutnat jeden ze šedesáti druhů rumu v hospůdce. Jak jsme slyšeli, někteří se zastavili cestou v cukrárně. Nejkratší trasa 6 km vedla ulicemi Černošic s výhledy na údolí Berounky, na vysílač Cukrák, mezi vilami s upravenými zahradami a také kolem dětských hřišť, kde si mohli rodiče odpočinout. Náš obdiv mají rodiče, kteří se vydali se třemi dětmi včetně kočárku na 18 km trasu, i když jsme je varovali. Tato trasa byla pro kočárek velmi náročná a to jsme ještě netušili, že na lesní cestě, která byla zpočátku označená vlastním značením, podél potoka Kluček do Vonoklas leží čerstvě pokácené stromy a množství neodklizených větví. Došli do cíle vysmátí a spokojení. Ostatně i ostatní turisté tyto překážky statečně zdolali. Každá trasa vedla jinými místy. Trasy 6 a 12 km vedly neznačenými cestami a ostatní trasy vedly částečně po cestách označených turistickými značkami a po cyklotrasách. Např. trasa 18 km vedla z Vonoklas po červené do Karlíku, trasa 29 km vedla po cyklo modrá a červená do Bojova. Z památek na trasách to byl např. kostel sv. Martina v Karlíku, zámek v Dobřichovicích a památná lípa Svatojanská, kaplička sv. Václava a další. Cíl byl opět v hospodě U Králů v Mokropsech. Někteří účastníci si vzali zasloužený diplom, orazítkovali záznamníky, koupili si vizitky a šli na vlak, protože to měli domů daleko. Ale většina si dala něco dobrého a poseděla, protože bylo škoda odejít, když nám hrála tak překrásně kapela. Zahrála i nějakou tu písničku na přání, ale letos si kromě dětí nikdo nezatancoval. Tak příští rok, nebojte se toho. Zhruba od 17.00 hod začali přicházet naši dálkaři, kterým jsme rádi předali medaile. Všem turistům děkujeme moc a moc za účast. Vážíme si toho, že přišli právě k nám, neboť letos se konal tento den ještě pochod z Řevnic a další pěkné pochody, takže turisté měli možnost velkého výběru. Samozřejmě děkujeme i kapele. Příštímu kulatému ročníku zdar!

Pochod připravila Marta Kravčíková, tel.: 739147514, e-mail: kravcikm@centrum.cz

—————

Zpět