4. Kolo, kolo Mlejnský

07.02.2015 08:00

akce PRAHOU TURISTICKOU (PZP 45)

akce IVV

Základní údaje

Start:  KD Mlejn, Kovářova 4, Praha 13 - Stodůlky, 8:00 – 9:30 (18, 40 km), 9:30 – 11:00 (6, 10, 14 km)

Cíl:  restaurace v KD Mlejn, 11:30 – 19:00

Trasy:  pěší, 6, 10, 14, 18, 40 km

Trasy 6 a 10 km patří do cyklu Prahou turistickou.

6 km:   U Jezera – Pod Kolonií - Pod Vlkem – vývěr Prokopského potoka - Mlejn

10 km:  Chaby – Krteň – nám. U Lva – Ohrada – Centrální park - Mlejn

14 km:  Centrální park – Jinonice - Nová Ves – Opatřila – Ohrada - Mlejn 

18 km:  Centrální park – Vidoule – Řepy – Háje – staré Stodůlky - Mlejn

40 km:  Ořech – Černošice – Lahovice – Žvahov – Jinonice – Nová Ves - Mlejn

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT 20,- kč, ostaní veřejnost 30,- Kč. Na trase 6 a 10 km platí poukázky na startovné.

Krátce k pochodu:

Za chladného slunného počasí se ráno okolo 7.15 hod. vydal první turista na nejdelší trasu 40 km. Poslední turista na tuto trasu vyšel v 9.30 hod. a do cíle dorazil okolo 18.00 hod. Mezi tím přicházeli další a další. Také přišlo několik rodin i s kočárky na nejkratší 6km či 10km trasu. Obě tyto trasy patří do cyklu Prahou turistickou. 6km kočárková trasa vedla částečně Centrálním parkem Prahy 13 po vozíčkářské trase a částečně uličkami starých Stodůlek. Cestou měli např. zjistit název aspoň jednoho stromu v miniarboretu, název kostelu ve Stodůlkách, který měli zjistit i na trase 10 km, která vedla přes Chaby, kde chovají koně, přes Krteň s kostelem sv.Jana a Jakuba, nám. U Lva, ulicí Ke Klubovně se starým stodůleckým umíráčkem.

Další 14km trasa vedla na Sluneční nám., k Panskému rybníku v Jinonicích, kolem zámečku s několika raritami a nově otevřenou restaurací. Na zámku je dodnes nad vjezdem erb rodu Schwarzenberků, pam. deska buditele A.J.Puchmajera a na nádvoří kašna. Po žluté došli přes Jinonice do Nové Vsi na začátku Prokopského údolí a dále vrchem nad bývalým lomem Opatřilka, která se jmenuje podle nedaleké usedlosti Opatřilka. Zde jsou pěkné výhledy na sídliště Barrandov, Holyni, Slivenec. Došli k Velké Ohradě a ulicemi s dět. hřišti došli do cíle.

Trasa 18 km vedla zpočátku stejnými místy jako trasa 14 km, ale pak se odpojila a vedla po vrchu Vidouli až do Řep. Naši turisté zašli na hřbitov, kde je pochovaný legendární lupič Babinský, který zde pracoval jako zahradník v klášteře boromejek. Prošli téměř celými Řepy, kde si prohlédli opravené staré chalupy, statky, klášter. Je zde moc pěkně. Dýchá zde duch historie. Někteří si zašli i do místní příjemné cukrárny. Z dalších zajímavostí na trase byla např. kaple sv. Kříže. V místě, kde stojí kostelík, tábořila v roce 1742 vojenská posádka císařovny Marie Terezie pod velením jejího manžela vévody Františka Štěpána Lotrinského. Jejím úkolem bylo vypudit z Prahy nepřátelskou francouzskou a bavorskou posádku. Při kácení stromu dne 6. 8. 1742 nalezl jeden voják v něm zarostlý kovový kříž. Odevzdal jej vévodovi, který si jej ponechal na památku. Později jej předal císařovně. Když v roce 1743 císařovna přijela do Prahy, aby zde byla korunována na českou královnu, navštívila také místo, kde tábořilo vojsko jejího manžela. Na tomto místě položila základní kámen ke stavbě kostelíka. Dále kolem dvoru Háje. Původně ve dvoře bývala také kovárna a krčma, které jistě prosperovaly, neboť dvůr stál přímo na královské cestě z Pražského hradu na Karlštejn. Ve 30. letech 19. století byl podivuhodným majitelem tehdy Hajčího dvora průmyslník a bankéř Lämmel. Ten byl tak nesmírně movitý, že dokonce nabídnul Rakousku půjčku 8 miliónů zlatých, což v té době bylo něco nevídaného, protože žádný z vídeňských bankéřů té doby nemohl na něco takového ani pomyslet. Proto pro něj nebyl problém přestavět dvůr na své letní sídlo.

Nejdelší 40km trasa vedla po modré na Kulivou horu a dále po zelené na nádraží v Černošicích, odkud se šlo podél Berounky přes Radotín, pod novým Lahovickým mostem, přes Malou Chuchli, pod barrandovskými skalami až do Hlubočep na stanici tramvají, krásnými místy přes Žvahov, Novou Vsí a dále stejnými místy jako trasa 14 km. V cíli pak bylo veselo. Turisti se nám vraceli spokojení, mnozí si sedli a v klidu se najedli. Mezi nimi pobíhaly i děti, které nenechaly rodiče sedět. Jak by to uvítali! To nám z nich vyrostou budoucí turisti. Jedna z perliček: Náš známý a milý turista jdoucí 40km trasu nám asi čtyřikrát volal, protože nám trochu kufroval, ale došel, poseděl a moc jsme se s ním nasmáli. Nakonec zůstala v restauraci malá skupinka turistů a pořadatelů, která se společně pobavila. Tomáš nám imitoval herce Sobotu, což byla krásná tečka na závěr. Všem účastníkům děkujeme, že se přišli projít a neseděli doma. Také děkujeme personálu restaurace za přístřeší. A těšíme se na další - kulatý ročník.

Ohlasy: např.:Bylo to krásně strávené dopoledne, těšíme se na další akce Turbanu. Hanka a .........

Dobrý nápad byl projít i Koberovskou ulicí a to počasí, díky.

Děkuji, krásná trasa i počasí se vydařilo. Příště na viděnou, turistice zdar! Hana P.

Jako vždy báječný pochod, prostě Turban! Četnyčtí braši Ravnogorac René a chodští psi Wuk a Eliáš.

Kolo, kolo Mlejnský je záruka /skoro/ mrazivého počasí - byť -20 st. jako před 3 roky dnes nebylo. Krásný jasný den a sluníčko již hřálo! Jasný, přehledný popis trasy. Děkuji za dnešní pochod a těším se na další! Turbanu zdar! Milan Hoke, Benešov

Moc děkuji, super popis, trasa i počasí.

 

Statistika

Počasí:   ráno -8°C, odpoledne 2°C, slunečno, mrazivo.

Účast:  zúčastnilo se 238 turistů, z toho 7 dětí. 4 děti si projely trasu v kočárku.

 6 km     39 turistů

10 km    97 turistů

14 km    52 turistů

18 km    33 turistů

40 km    17 turistů

Pochod připravila Marta Kravčíková, tel.: 739147514, e-mail: kravcikm@centrum.cz, na startu a v cíli pomáhali Renata, Jirka, Vendulka, Alča, Ála a Věrka. Další 4 členové našeho oddílu pomáhali při procházení a kontrole tras.

—————

Zpět