32.Pochod Dr.R.Šumavského okolo Prahy

10.03.2012 08:00

Účast: Marta, Eva, Květa, Libor

Již potřetí jsme vyrazili na náš tradiční oddílový pochod z konečné busu Komořany. Na start jsme dojeli ze dvou směrů - z Kačerova č. 205 a z Radotína č. 165. Po zelené jsme vstoupili do Komořanského háje a hned od začátku stoupali do kopce přes vrch Čihadla až k vodojemu, kde jsme si svlékli zbytečné svršky. Celý den bylo krásné jarní počasí. Po pravé straně jsme viděli letět malé letadlo, které asi letělo na nedaleké letištátko Točná.

 Sešli jsme dolů do obce Točná, kde byla kontrola. Z obce jsme šli po silnici do Dolních Břežan. Zde jsme minuli po levé straně nový park s rybníkem a novou zástavbou. Ulicí Na Drahách jsme došli na upravené prostranství s pomníkem Padlých ve světových válkách, kde jsme si přečetli něco i o historii Břežan včetně zámečku, z něhož jsme viděli za námi střechu a věž, ale přímo k němu jsme nešli.

 Za obcí jsme šli chvilku po silnici, a pak vstoupili znovu do lesa, který jsme procházeli nad Břežanským údolím, kudy vede celkem úzká silnice se samými zatáčkami. To už  jsme se rozdělili do dvou skupinek a Libor s Evou byli před námi. Jedno místo se nám obzvláště líbilo. Šli jsme po úzké pěšince mezi skalami a nad prudce klesajícím svahem. Byli jsme dost vysoko. Protože na stromech ještě nebylo listí, viděli jsme do daleka. Na protějším svahu se nám líbily skály a v dálce jsme viděli Točnou. Z jiného místa jsme se mohli pokochat pohledem na Prahu.

 Pokračovali jsme opět po rovince až  k rozcestí, kde na nás čekala Eva s Liborem. Cestou jsme se domluvili, že se půjdeme podívat na keltské oppidum Závist, protože jsme tam ještě nikdy nebyli. Ale protože jsem si nepřečetla ukazatele na tur.rozcestníku, tak jsme sešli dolů po modré k pomníku V.Hálka. Tam mi došlo, že jsme moc dole, proto jsem zavolala na holky, rozloučily jsme se s Evou a Liborem, kteří pokračovali do cíle, a my jsme znovu po modré vystoupaly kopec a vrátily se na rozcestí.  Odtud jsme po žluté obešly oppidum s informačními tabulemi a po zelené sestoupaly dolů k mini ZOO, kterou jsme si prošly. Moc zvířátek jsme neviděly, protože buď byly ohrady prázdné nebo zvířátka spala, poněvadž byla po krmení a odpočívala. Takže jsme viděly spící lišku, mývala, výra a další. Za potokem jsme se pokochaly pohledem na velké množství kvetoucích sněženek a orsejí. Ze ZOO jsme došly na nádraží do cíle, kde nám Standa dal sušenky Berilky, diplomy, vlaječky a razítka. Chvilku jsme si popovídali a také se seznámili s manželkou  zakladatele pochodu pana R.Šumavského. Je to dnes už 92letá paní, která se stále pochodu účastní. Klobouk dolů. Poslední fotka a šup do vlaku, kterým jsme dojely na Hl. nádraží.

 Pochod se nám moc líbil. Počasí paráda. Zase jsme poznali nová místa okolo Prahy. Děkujeme pořadatelům.

 Má to ale jednu vadu, mou blbostí nebudeme mít ani jednu fotku, protože se mi povedlo všechny fotky omylem vymazat v počítači. Ach jo.

Marta

—————

Zpět