3. Památné stromy - jarní

13.05.2014 17:00

Z cyklu PRAHOU TURISTICKOU - PJP 10

Základní údaje

Start:  Praha 4-Krč, autobusová zastávka U Labutě, 17:00 - 19:00 hod.

Cíl:  Praha 4-Krč, autobusová zastávka U Labutě, 18:30 - 20:30 hod.

Trasy:  pěší, 9 km

Krč - Roztyly – Velký altán – U Krále Václava IV. - Krč

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT 10,- Kč na základě předplatních kupónů, veřejnost 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekal Pamětní list a razítka měsíce a týdne Prahou turistickou s číslem do skládaček.

Statistika

Počasí:  11°C, odpoledne kroupy, polojasno až zataženo, větrno, chvíli i duha

Účast:  zúčastnilo se 114 dospělých a 5 dětí. Proběhli se i 3 psi.

Pochod připravila  Marta Kravčíková, tel.: 739147514, e-mail: kravcikm@centrum.cz, pomáhali Eva, Renata, Vendula, Věrka a Jirka.

—————

Zpět


ZÁPIS

Letos se vydali turisté skrz naskrz Krčským lesem. Zpočátku dokonce svítilo i sluníčko, než se zatáhlo a začalo pršet. Protože nám zbourali původní cíl restauraci Harmonii, tak jsme udělali start i cíl na autobusové zastávce U Labutě. A bylo nám zde dobře. Turisté si mohli zvolit ze dvou tras. Obě trasy vedly ke dvěma nádherným exotickým památným sekvojcům obrovským, kterých je opravdu málo. Jsou chráněny od r. 2010 a vysoké jsou asi 35 m. Na rozcestí ve Velkém altánu čekala na turisty Eva s Vendulou, aby coby kontrola daly razítko a samolepku s logem památných stromů, což se setkalo s kladnou odezvou. Odsud každý došel k památným hraničním dubům, kterých zde roste hned několik. Byly vysazeny za vlády Marie Terezie. Zde se trasy rozdělily. Jedna vedla dále po modré na Nový Hrádek, na kterém zemřel král Václav IV. v r.1419, a druhá po zelené k restauraci U Krále Václava IV.. Zde se zase trasy spojily a obě došly k památnému jilmu vazu. Je vysoký asi 30 m a je to jeden z nejmohutnějších a nejstarších jilmů a zároveň jako jediný památný svého druhu na území Prahy. A to už chybělo jen pár metrů do cíle, kde každý obdržel razítka a diplomek.

Všem děkujeme, že jste přišli a těšíme se opět na shledání. Zdrávi došli! Ještě něco. Mezi fotografiemi uvidíte i skupinku studentů – Japonky, broučky, kteří si nesli na Nový Hrádek basy piv s tím, že je tam všechny vypijí. Bohužel už jsme neviděli, jak se z vesela vraceli.