3. Klánovice aneb cesta tam a zase zpátky

18.01.2014 09:00

Trasa 8 km je v cyklu PRAHOU TURISTICKOU - PZP 43

akce IVV

Základní údaje:

Start:  Klánovice (žst), hotel Smolík, 8:30 - 10:00 (37km), 10:00-12:00 (8, 12, 18km)

Cíl:  tamtéž, Klánovice (žst), hotel Smolík, 12:00 - 20:00 hod.

Trasy:  pěší, 8, 12, 18, 37 km

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, veřejnost 20,- Kč, trasa 8 km: členové KČT 10,- Kč na základě předplatních kupónů

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekal Pamětní list, razítko pochodu, razítka měsíce a týdne Prahou turistickou s číslem do skládaček a razítko IVV. A děti pexeso a sladkost a turisté taky dostávali v cíli ještě krásnou placku-odznáček! A na někoho čekala TurBanská pohorka - o soutěži více zde

Krátce k pochodu:

Na letošním 3. ročníku i přes nepřízeň počasí (ale naštěstí nepršelo) se sešla spousta turistů. V 8.15 hod. jsme byli na místě startu před hotelem Smolík spolu s prvními nedočkavci. Prvním překvapením bylo, že venku nestál ani jeden stůl, takže jsme asi do 11.00 hod. odbavovali pochodníky „na koleně“ na schodu před hospodou, ale zvládli jsme to. Před 10.00 hod. nás pouštěl pan hospodský dovnitř, ale neměli jsme čas na přesun, toho jsme byli schopni až po jedenácté. Mezitím nám zatopil, což bylo velmi příjemné. Jak vystupovaly skupiny lidiček z přijíždějících vlaků, tak se tvořila fronta. Eva řešila startovné, nezáviděníhodná pozice, a vysvětlovala, jak je to s poukázkami na startovné. Marta vydávala popisy a vysvětlovala kudy kam a Tomáš dělal fotoreportéra, staral se o sbírku víček pro Kristýnku a pomáhal, kde bylo třeba. Když bylo jasné, že budeme mít málo popisů, Marta popadla od každé trasy jeden a Tomáš s nimi dojel na poštu v Újezdě, kde je nakopíroval, čímž zachránil čest TurBanů.

Mezi prvními vyrazili na 37 km „vlčáci“ a pár lidí na 18km trasu. Jak se hodiny natahovaly, lidí přibývalo a chudáci stáli frontu. Velmi nás překvapilo množství lidí, množství mladých lidí, množství dětí a spousta psů. Letos si mohli vybrat ze čtyř tras.

Nejkratší trasa 8 km byla zpestřena luštěním křížovky cestou. Vedla kousek po zelené, posléze do Újezdu k památné lípě u požární zbrojnice, jejíhož slavnostního zasazení 18.10.1919 se zúčastnil i prezident T.G.Masaryk. Odsud pak vedla trasa převážně Klánovickým lesem pěšinami Lesní galerie, která zaujala nejen děti, ale i dospělé. Ocenili kresby dětí z Masarykovy ZŠ v Újezdě a básničky paní L.Černé.

12km trasa vedla na opačnou stranu zpočátku po modré, posléze ulicemi Klánovic k památnému dubu a dále pěšinou do Šestajovic, ve kterých jsme měli domluvenou návštěvu svíčkárny s minifarmou. Každý zde dostal kontrolní razítko do popisu, mnozí si koupili turistickou vizitku, vyrobili svíčku či voskovky a ještě se potěšili s domácími zvířaty, např. poníky, miniovečkami, miniprasátky a dalšími. V cíli jsme pak viděli několik vlastních výrobků a rozzářených tváří, což nás moc potěšilo. Někdo se zastavil U Kamene, kde bylo pro turisty připravené speciální menu. V Jirnech zaujal sv. Isidor s památnými lípami a zámek, ke kterému se nedosteneme, protože je v soukromých rukách. Po hrázi Návesního rybníku se stromořadím památných lip po žluté turisté došli lesem na rozcestí Cyrilov a dále lesem, posléze ulicemi s vilami a zahradami kolem dalšího památného dubu do cíle.

Trasa 18 km vedla zpočátku stejnými místy jako trasa 12 km. Později vedla kolem hřbitova do Horních Počernic, kde zase zaujal pomník padlým ve 2.sv.v.. Kontrolní razítko dostali turisté do popisu na zámku ve Chvalech s možností zakoupení turistické známky, dál šli kolem krásných rybníků, Xaverovským hájem a Klánovickým lesem až do cíle.

Nejdelší trasa vedla krásnými místy podél Škvorecké obory s Květnickou studánkou a románským kamenným mostem z r. 1842 a dál přes Škvorec s opravovaným zámkem a Třebohostice. Za nimi jako kontrolu měli pochodníci opsat souřadnice Záporna a pokračovat lesy do Babic kolem pomníku Rudé armádě a dále přes Strašín po zelené do Říčan. Po cyklostezce došli do Pacova s rybníkem, zvoničkou a několikasetletou lípou. Další památné stromy obdivovali v Nedvězí. V Královicích si zašli k bývalé tvrzi a po červené došli ke sv. Markétě a Staroslovanskému hradišti na ostrohu nad malou přehradou Markétou. Podle pověsti na královském hradě, který zde stával, porodila r. 1296 královna Guta, dcera Rudolfa Habsburského a manželka Václava II., dceru Markétu. Na památku této události byl na hradišti postaven kostel zasvěcený sv. Markétě. Dále turisté šli přes Koloděje a do Újezdu kolem dvou zvoniček a do cíle.

V cíli – v restauraci Smolík - bylo velmi živo. Turisté se nám vraceli unaveni, někteří zabláceni, celkově spokojeni, růžovolící. Za svou cestu dostali diplom, razítka, letos i razítko pochodu, samolepku a placku pochodu. Za vyluštění křížovky drobnost a děti dostaly pexeso či něco jiného. Zase letos přišly děti z turistického oddílu v Úvalech. Eva nestačila psát diplomy a Renča razítkovat. Aspoň dvě perličky. Pan Honza Průcha si trasu 18,01 km uběhl za skvělý čas 2 hod 5 min. A jedna turistka z Prahy Kyjí se cestou ujala ohaře, který se k ní přidal. Nechala nám telefon, kdyby pejska někdo hledal. Majitel se již našel. Někdo zůstal, dal si pivko, někdo si dal polévku a segedínský guláš. Rádi jsme viděli známé tváře, ale také mnohé nové, někteří se dokonce zúčastnili úplně poprvé takovéhoto pochodu. Všem moc děkujeme, doufáme, že se jim pochod líbil, a zase za námi přijdou na některou další akci. Zdrávi došli!

Omluva:

patří všem turistům za nedorozumění ohledně slevových kuponů na pochod - ty platí pouze na trasách kolem 10ti km, které jsou do cyklu "Prahou turistickou" zařazeny (v tomto pochodu nám byla do akce zařazena pouze trasa 8km, přestože i "dvanáctka" splňovala podmínky). Poučili jsme se z toho a na našich stránkách bude propříště upřesněno, která z nabízených tras do akce "Prahou turistickou" patří.   pravidla

Statistika:

Počasí:  3°C, zataženo, místy mlha, poté někde i slunečno, vlezlo

Účast:  zúčastnilo se 447 turistů, z toho 31 dětí + mnoho pejsků. Tradičně se zúčastnil i turistický kroužek ze školy v Úvalech.

Trasa  8 km: 137 turistů, z toho 13 dětí

Trasa 12 km: 149 turistů, z toho 18 dětí

Trasa 18 km: 128 turistů

Trasa 37 km: 33 turistů

Turisté přijeli z různých míst - kromě Prahy a okolí dorazili např. z Mělníku, Kladna, Stochova, Kolína, Rokycan, Liberce, Kadaně, Mimoně, Náchoda, Havlíčkova Brodu,… a také přímo z Klánovic a okolních obcí.

Sbírky:  podařilo se nasbírat 2 kg víček, což se nezdá moc, ale při váze víčka 2 gramy je to 1000 kusů. Dalším potěšitelným faktem je, že se rozbíhá i Sbírka brýlí pro Afriku a hned na poprvé se nasbíralo 21 kusů brýlí. Všem, kteří se Sbírek aktivně účastní, děkujeme.

Pochod připravila  Marta Kravčíková, tel.: 739147514, e-mail: kravcikm@centrum.cz, a zdatně pomáhali Eva s Tomášem a pak ještě pomáhala vydatně i Renata, bez ní by to byl fofr!

—————

Zpět


Ohlasy:

Z kroniky pochodu: omlouváme se, některé podpisy jsme nepřečetli.

Šli jsme poprvé. 8 km 6 lidí /3 + 3 dosp./. Líbilo se nám. Přijdeme zase.   Dubové, Dlaskovi.

Díky, bylo to super. Trochu jsme zabloudili.   M.Kosová, Míša, Romana,Franta

Pěkný pochod! Skvělý nápad se svíčkárnou a hospodou.

Pochod byl velice hezký, plán trasy byl dobře popsán. Děkujeme za hezký den. Dobře připravené.

Milí organizátoři,  užili jsme si pěknou trasu, poděkování patří nejen vám za organizaci, ale i dětem za pěkné obrázky a paní inženýrce za moc pěkné básničky. Těšíme se zase brzy na pochod a doufáme, že se poučíme a pěkně projdeme. A počasí nám nevadí, hlavně, že neprší.   Parta turistů z Prahy.

Tento pochod jsme šli poprvé. Pěkně popsané i mimo tur. značky ! Děkujeme.   Zárubovi

Pochod byl krásný, vedl pěknou krajinou, ale občas bylo blátíčko. Ale hospoda v Říčanech to spravila. A vše vyšlo podle plánu. Děkuji.   Ondra F.

Už dlouho jsem chtěl uběhnout půlmaratón. Tak jsem se vydal na osmnáctku, o tři km si ji protáhl a za 2:30 uběhl 21 km. Díky za to.   Honza Průša

 

Vážená paní Kračíková, milí TURističtíBANdité!

Předně velmi děkuji (!!!!!), že jste nám umožnili předčasný start, neb nejenže byly vlakové spoje prázdnější, ale po dlouhé době jsme se dostali domů dokonce za světla! Sice úplně ze začátku byť s mapou jsem se nebyl schopen přesně zorientovat (značky jsem se držel, vedení tratě dle sluchu mi sedělo, ale měl jsem prapodivný pocit až k prvnímu rozcestníku Ve Vidrholci), ale to brzy pominulo. Dovoluji si Vám zaslat laickou a amatérskou reportáž z 37 km varianty viz. která je žel zhoršena nejen mlhou, ale zřejmě i poškozeným čipem fotoaparátu, který musím zanést do servisu. Navíc v restauraci byl takový nával, že jsem nebylo v mých silách pořadatelský stůl zaměřit, čehož je mi líto. Každopádně děkuji za pořádání pochodu, o jehož úspěšnosti nejlépe svědčí neuvěřitelná účast jistě spokojených turistů. Jen na vysvětlenou dodávám, že jak v Nedvězí, tak v Kolodějích či na Šancích jsme k památným stromům či hradišti s kostelem nezacházeli, kterýmžto důvodem nebyla snaha zkrátit si trať, ale jednak jsem spěchal domů a obcemi se snažím s ohledem na chlupáče co nejrychleji prosvištět. Dá-li Bůh, budeme se těšit na setkání v Černošicích, kde pokud údaje na Vašich webových stránkách neklamou bude času habaděj, jelikož avizujete závěr o 22 hodině. Ještě jednou s poděkováním i přáním hezkého prožití večera.

četnyčtí braši Ravnogorac René a Divočáci!