3. Jihoslovanské stopy v Praze

07.06.2016 17:00

akce PRAHOU TURISTICKOU (PJP19)

 

Základní údaje:

Start:  Praha 6, Dejvice, zast.tram. Lotyšská,  15:30 - 19:00 hod.

Cíl:  Praha 2, rest. U Matějíčků, 17:30 - 21:30 hod.

Trasy:  pěší 10,5 km

Startovné:  děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT 10,- Kč na základě předplatních kupónů, veřejnost 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak na každého čekala razítka měsíce a týdne Prahou turistickou s číslem do skládaček.

Zápis: 

Statistika:

Počasí:  slunečno, 22°C

Účast:  154

Pochod připravila Veronika ŠKVÁROVÁ, tel.: 604112075, skvarova@volny.cz

Na startu byla Marta, později Libor, mezispojka Evička, která toho měla nejvíc. Napřed vyzvedla věci v infu, dovezla vše potřebné Verče do cíle, pak upalovala na start, kde byla velmi potřebná. Turisté vyjímečně startovali už od 15.30 h místo v klasických 17.00 h až do 19.00 h. Někteří tuto změny přivítali. Vydali se ul. N. Tesly s památníkem elekt. výboje, což byla 1. zajímavost na trase spojená s tématem pochodu. N.Tesla byl Srb studující v Praze. 2. zajímavost - šlo se kolem rektorátu VŠCHT, v jehož areálu je busta a pam. deska na nositele Nobelovy ceny chorvatského chemika V.Preloga, který zde studoval. 3. zastávka byla u kostela sv. Norberta s pamětní deskou na svatbu chorv. politika S. Radžiče s českou učitelkou M.Dvořákovou. Dále se šlo po lávce u koupaliště Na Petynce, Pohořelcem, Loretánským nám. k Hradu. Autorem mnoha úprav na Hradě byl slovinský archit. J.Plečnik např. obelisk, fontány, zahrada Na Valech, jež je celá jeho dílem. Asi i proto zde má bustu a pod ní roste vinná réva za slovin. města Maribor. S dalším jeho dílem se setkali účastníci na rohu ulic Platnéřská a Žatecká - patrový dům. další zajím. byl poutač u vchodu do MKP. jeho autorem byl chorv. archit. V.milunic. naproti na domě má pam. desku. V Klementinu u vhcodu do Astronomické věže je pam. deska chorv. geofyzikovi A. Mohorovčičovi. Dále se šlo ul. Liliová, Anenským nám. s budovou divadla Na Zábradlí. Z boku div. je pam. deska  slovin. baroknímu hudebnímu skladateli J.Gallusovi, který působil při arcibiskupství v Kroměříži. Na nábřeží se pokr. směrem k Nár. divadlu, ul. Na Struze, Křemencova s pivovarem U Fleků. Na jeho dvoře je pam. deska o založení 1911 skupinou chorv. studentů hokejového klubu Hajduk Split. Původně jsme si mysleli, že zde bude cíl, ale o chudé turisty neměli zájem. Tak Marta trasu protáhla k Tančícímu domu, jež je dílem chorv. archit. V. Milunice. Dál ul. Náplavní do hospůdky U Matějíčků, kde o nás stáli, a proto zde byl cíl ke spokojenosti všech. Zde čekala Verča, usmívala se a dávala vše potřebné turistům. My pak došli za ní. 

Odcházeli jsme všichni společně s dobrým pocitem. Nesnáze s cílem, uzavřením Hradu jsme dobře vyřešili, aniž by turisté něco pocítili. Potvrdilo se, jak je strašně důležité, abychom si pomáhali a v rámci oddílu řešili vše společně a ruku k dílu přiložili všichni dle svých možností. Díky všem děkuje Marta !!!

 

Ohlasy turistů: např. Pobavil jsem se v den svých 80 narozenin!

Velmi děkujeme za vynikajícně připravenou trasu naší krásnou stověžatou Prahou.

Člověk a voda bez pohybu jsou, i bez života, lidé bděte, čtěte, ale hlavně se hejbejte. Díky za šanci to vše spojit dohromady !

Děkujeme moc za pěkný pochod Prahou. Zmiňuji moji účast, která je rovněž na počest Novaka Djokoviče, vítěze f. Open 2016 a nejlepšího tenisty světa.

 

—————

Zpět