21. Pražský Děvín

13.05.2012 08:00

S Danou jsme se sešly okolo deváté na nádraží Braník. Měla jsem velké štěstí, protože jsem stihla poslední tramvaj, která jela po nábřeží směr Podolí. Pak tudy již nic nejezdilo kvůli maratonu. Cestou jsem viděla u vodárny, jak pořadatelé připravovali občerstvovací stanici pro běžce.

Z nádraží jsme se vydaly k Branickému mostu, který jsme přešly a vyšly v Malé Chuchli. Dana byla nadšená, ještě tudy nikdy nešla. Kolem bývalých lázní jsme vystoupaly k minizoo. Od ní jsme došly ke kostelu sv. J.Nepomuckého. Zde jsme si prohlédly hřbitov a potom si šly sednout na lavičku za kostelem s nádhernou vyhlídkou na Prahu. Svítilo nám sluníčko, a tak jsme zde poseděly, pojedly a popovídaly si poněkud déle.

Za starou pecí na pálení vápna v Chuchli jsme zahnuly vlevo a po okraji pole došly do Slivence a dále na náves v Holyni s opravenou kapličkou. Odsud jsme sešly dolů k Dalejskému potoku  a podél něho na rozcestí k viaduktu, kde byla tajná kontrola, kterou jsme málem přešly. Na začátku Hlubočep jsme potkaly pana Saudka. Ulicí Pod Žvahovem jsme vystoupaly na křižovatku a dál k železniční zastávce Žvahov, před níž jsme přešly vlevo příkop a došly roklí na vrch Děvín, kde byla kontrola. Cestičkami s úžasnými pohledy ne velkou část Prahy jsme došly na vrch Ctirad. Kolem vodárny a dále po vlastním značení jsme se dostaly do altánu, kde na nás čekala Zdenička a další pořadatelé. Mimo jiné nás překvapili testem o Praze se čtrnácti otázkami. A musíme přiznat, že nebyly zrovna lehké. Jestli víte: Jak dlouhý a jak široký je Karlův most? Kdy poprvé vyjela v Praze elektrická tramvaj a kudy vedla její trať? Ale upozorňujeme, že máte pouze svoji hlavu a žádný internet!

Pořadatelům děkujeme za pěkný pochod. Krásně jsme se prošly,vyčistily si hlavu a i počasí vyšlo. Zdrávi došli.

zapsala Marta

—————

Zpět


Doporučujeme:

Výběr z letáčku vydaného k pochodu oddílu LOKO:

".... Turistický pochod  PRAŽSKÝ DĚVÍN pořádáme již tradičné v Den Svátku matek. Už podle názvu prochází okolím Prahy, je určen i maminkám s dětmi i bez dětí, ale samozřejmě i otcům a vůbec – jak jistě tušíte – všem. Uskutečňuje se v nejkrásnějším měsíci roku a trasy vedou geologicky zajímavou přírodou a místy bájných českých pověstí. Je to kraj Dívčí války, kraj VLASTY a její družiny – dívek HODKY, ŠÁRKY a MLADKY, podle nichž mají jména i jednotlivé trasy. A protože by na světě bylo bez mužů smutno, má svoji trasu i CTIRAD a BIVOJ. Vítáme i účast obyvatel z celé naší republiky.

Cesty se sbíhají na vrcholu Děvína  (308 m n.m), kde podle pověsti stával Dívčí hrad a odkud je hezký výhled dolů k Vltavě až k okrajovým částem našeho hlavního města. Za pěkného počasí je zde i možnost chvíle příjemného odpočinku.

Překonejte alespoň občas týdenní stereotyp života a oslavte Den Svátku matek netradičně – trochou pohybu na čerstvém vzduchu. Čekáme Vás  s radostí.

V cíli bude možno zakoupit pamětní medaili „PRAŽSKÝ DĚVÍN“. ..."

 

Trasa MLADKA:    cca 6 km

Trasa VLASTA:    cca 10 km

Trasa HODKA:     cca 15 km

Trasa ŠÁRKA:     cca 18 km

Trasa CTIRAD:    cca 35 km

Trasa BIVOJ:      cca 50 km