2. Pochod kutnohorských havířů

28.05.2011 08:00

Lze plnit Městskou turistickou trasu IVV

Základní údaje:

Starty:

• žst Kolín, 8:00 - 10:30 hod. (13 - 38 km, POZOR! 13 km pouze do 8:45 hod. - ze startu v Kolíně je možné před 9 hod. jet vlakem do Ratboře)

• žst Kutná Hora-město, 8:30 - 11:30 hod. (10, 19, 23, 28 km)

Cíl:  v restauraci U Kamenného domu v 12:00 - 18:00 hod.

Trasy:  pěší, varianta jihozápad, od 10 km do 38 km.

Startovné:  děti do 15 let a členové KČT 15,- Kč, ostatní 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy s nákresovou mapkou trasy s orientačními body.

V cíli pak na každého čekal Diplom, razítko pochodu havířského, oddílové razítko a razítko IVV.

V cíli byla připravena Soutěž o nejpočetnější přihlášenou rodinu a na kontrole na Vysoké si turisté mohli opéci buřta. Tento nápad ale využilo jen 12 z nich.

Na cestě:  Trasy vedly okolo rozhledny Vysoká přírodním parkem Bylanky a Vrchlice, delší z nich přes Roztěž a zříceninu hradu Sion a opět se sešly v Kutné Hoře. 

Zápis:

Poslední květnovou sobotu se opět vydali na pochod kutnohorští havíři. Tentokrát ze dvou míst: ze žst.Kolín a z žst.Kutná Hora město. Z Kolína trasy vedly údolím Polepky okolo železničního mostu z r.1910 nad stejnojmeným údolím přes Ratboř na vrch Vysoká. Ten si stavbaři v minulosti několikrát vybrali pro svá díla (v 17.st.kaple a letohrádek, zač.21.stol tekomunikační věž s rozhlednou). A u ní měli turisté na kontrole pochodu občerstvení s možností opečení buřtu na ohýnku.Bohužel ani letos se nepodařilo zajistit razítko rozhledny. Na vrchol Vysoká mířily i delší trasy začínající na žst. K.Hora město a společně pokračovaly okolo bývalého Mezholezského lomu do Malešova (v blízkosti přehrada na Vrchlici z l.1966 - 70). Okolo Velkého rybníku a krasným údolím podél říčky Vrchlice se účastníci vraceli do cíle v K.Hoře. Ten byl na zahrádce rest. U Kamenného domu, kde na pochodníky kromě diplomu a razítek čekala i překvapení. Proběhlo zde také vyhodnocení soutěže o nejpočetnější přihlášenou rodinu. Prvním třem byl odměnou koláč - metýnka z pekařství U Macháčků v Poděbradech. Nejvíce turistů přijelo z Prahy - 25, Zruč nad Sázavou s 12 účastníky byla druhá a Kutná Hora s Čelákovicemi se 6 pochodníky zkončily na třetím místě. Za oblačného počasí využilo příležitost prohlédnout si krásné okolí Kutné Hory 81.  Libor

Shrnutí:

Za oblačného počasí /po nočním dešti/ navštívilo tur. akci a využilo příležitost prohlédnout si krásné okolí Kutné Hory 81 účastníků. Pěší trasy vycházely ze dvou míst. Z ČD Kolín /šest tras / a z ČD Kutná Hora město /čtyři trasy/.  Vedly okolo rozhledny Vysoká 472 m, kterou mohli turisté navštívit, bohužel bez razítka. Zde byla i hlavní kontrola s občerstvením. Delší z tras navštívily i zříceninu hradu Sion a přírodním parkem Bylanky a  Vrchlice se vracely do cíle, který byl na zahrádce restaurace U Kamenného domu, kde na pochodníky kromě diplomu a razítek čekala i překvapení. Proběhlo zde také vyhodnocení soutěže o nejpočetnější přihlášenou rodinu. Prvním třem byl odměnou velký koláč – metýnka od partnera pochodu z pekařství U Macháčků v Poděbradech.  Nejvíce turistů přijelo z Prahy – 25. Zruč nad Sázavou s dvanácti pochodníky byla druhá a Kutná Hora s Čelákovicemi shodně po šesti se dělily o třetí místo. Nejvzdálenější účastník pan Vacula přijel až z Kostelce nad Ohří, nejstarší účastnice paní Lindová z Čelákovic a nejmladší Aničce Veverkové bylo necelých sedm let.  Marta

Statistika:

Počasí:  chvíli sluníčko, chvíli zataženo, 16°C

Účast:  19 turistů se vydalo z Kolína, 62 turistů se vydalo z Kutné Hory, 11 turistů nedorazilo do cíle (šli 10km).

Kolín:

13 km       3

18 km       3

22 km       9

27 km       1

36 km       3

Kutná Hora:

10 km     34

19 km       9

23 km       7

28 km     12

nejstaršímu účastníkovi bylo 82 let, nejmladšímu účastníkovi bylo 8 let

pochod připravil  Libor Pfeifer, tel.272937203, 733166241, libor.turista@centrum.cz

—————

Zpět


Anketa:  Odkud jste se dověděli o našem pochodu?

a/ z médií                          4

b/ od známých                  11

c/ chodím pravidelně:

- z propozic                       1

- z turist. kalendáře           35

- z jiné turist. akce              3

d/  neodpovědělo               17