2. Od knihovny ke knihovně - Praha 10,15

13.10.2012 09:00

IVV, Dvoustovka

Základní údaje:

Start:  zastávka bus Řepčická v Hostivaři, 8:00 - 11:00 hod. (poblíž Městské knihovny pob.Hostivař, Golfová 10)

Na start jede od metra A-Skalka bus č. 125, od metra C–Háje bus č. 125 a 183, a od konečné tram 22 a 26 Nádraží Hostivař též autobusy č.125 a 183.

Cíl:  v restauraci U Vodárny na Vinohradech, 12:00 - 17:00 hod.

Trasy:  pěší 15, 20 km

15 km:  Hostivař, Toulcův dvůr, Zahradní Město, Skalka, Strašnice, Ruská, Vršovice, Vinohrady, Korunní.

20 km:  Hostivař, Toulcův dvůr, Záběhlice, Slatiny, Bohdalec, Michle, Vršovice, Vinohrady, Korunní.

Startovné:  děti do 15ti let 10,- Kč, členové KČT 20,- Kč, veřejnost 25,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy a tatranku. Ten, kdo chtěl, i vědomostní literární test.

V cíli pak na každého čekal Pamětní list, "knoflík" s datem pochodu, razítko pochodu do Záznamníku (pochod má 6 ročníků), razítko celoroční soutěže do sedmikráskového záznamníku, někdo razítko IVV a Dvoustovky a pozornost.

Zajímavosti:  Trasa vedla kolem poboček Městské knihovny v obvodu Prahy 10 a 15. Ten, kdo se vydal na dlouhou trasu, mohl navštívit i knihovnu Michle v Michelském dvoře Sue Rider (Praha 4).

Navštívené knihovny:  Hostivař, Zahradní Město, Skalka, Dům Čtení-Ruská, Vršovice-zrušená, Korunní (9-13 hod).

Zápis: 

Letošní 2.ročník jsme odstartovali ze stanice autobusu Řepčická  nedaleko pobočky MKP Hostivař. Počasí nám naštěstí tentokrát od rána přálo. Poprvé nám od rána vydatně pršelo, vloni byl pěkný mráz a letos se na nás smálo sluníčko, přestože ještě v pátek lilo a lilo. Na startu jsme byli ve dvou těsně před osmou hodinou. S prvním turistou jsme jeli společně autobusem z Opatova. Za chvilku přišli další dva a společně se vydali na delší trasu 20 km. Do 11.00 hod celkem přišlo 74 účastníků. Mezi nimi bylo již několik pochodníků, které známe z předchozích ročníků. Jsme moc rádi, že se k nám vrací a několik nových tváří. Velmi nás potěšila i účast dětí. Nejpočetnější dětská skupinka byla paní se čtyřmi různě starými dětmi. Tato skupinka sice do cíle nedorazila, poněvadž se dlouho zdržela v Toulcově dvoře, ale přišla si později pro odměnu včetně diplomů do pobočky Stodůlky a trasu si prošli o volném víkendu sami, a to od Toulcova dvora do Korunní, což nás velmi potěšilo. Paráda, že. Také nás např.poctila účastí skupinka mladých lidí s kočárkem a jednou budoucí maminkou. V cíli nám řekli, že se těší na příští ročník a to už přijdou se dvěma kočárky. Taky paráda. Dostali popisy tras, sušenku, kalendáříček na rok 2013.

Letos jsme měli připravené dvě trasy – 15 km a 20 km. Obě začínaly v Řepčické a končily v Korunní. Stejnou cestou se šlo přes lesopark Hostivař na rozcestí s altánkem, kde je plastika bývalého hradiště. Dále uličkami dolů k Botiči, na kterém jsme vlevo míjeli sídlo rybářů s občerstvením a vyšli jsme u Selského dvora na prostranství s cedulí č.15  naučné stezky- Hostivařské statky a mlýny. Naproti jsme viděli bývalý Švehlův mlýn. Odsud jsme došli k jedné z nejstarších dřevěných zvonic u nás ze 16.století a kostelu Stětí sv.Jana Křtitele. Dále krásnou uličkou Selská se zajímavými chalupami, na jedné z nich všechny zaujaly fresky s výjevy z našich dějin. A to už jsme po schodech vystoupali k Toulcově dvoru, kde na turisty čekala živá kontrola s razítkem a pamlskem. Kdo chtěl, mohl si koupit turistickou známku a prohlédnout si celý areál. Od 11.00 hod byla dokonce prohlídka s průvodcem. Od dvoru jsme procházeli zarostlým územím a po té podél Botiče do ulice Nad Meandry, kde se trasy rozdělily.

Trasa 15 km pokračovala dále místy nejstarších Záběhlic, kde stál např.zámek Práče, Záběhlický zámek, chalupy a statky, viniční usedlost. Došli jsme k pobočce Zahradní Město, kde měli účastníci opsat na vstupních dveřích telefon do pobočky. Odsud jsme ulicemi jako Karafiátová, Chrpová došli k Přetlucké a dalšími místy k pobočce Skalka, od níž jsme šli dolů k budově Českého statistického úřadu a ulicí V Rybníčkách  došli až ke sportovnímu areálu Gutovka. Kolem opraveného bývalého Bečvářova dvoru a dále kolem Trmalovy vily a k pobočce Ruská, kde měli účastníci další samokontrolu. Měli opsat ze vstupních dveří jméno spisovatele, jehož citace zde byla napsaná: „ Já se jen dívám. Kdybych měl kořen nebo cibuličku v zemi, díval bych se na nebe… Ale že jsem člověk, musím se dívat na lidi. A já je vidím.“ Poznali jste autory? S těmito jmény se účastníci setkali posléze ještě jednou, a to v ulici Bratří Čapků, kde stojí dvojdům č.p. 28, 30 s pamětní deskou, kde tito bratři žili.

Dále jsme došli na Čechovo náměstí s moderním kostelem sv.Václava a Waldesovým muzeem knoflíků. Z Vršovického náměstí jsme se vydali do úžasné Smolenské uličky s původní chaloupkou č.3 starých Vršovic. A dále ulicemi až jsme došli do ulice Slovenská se secesní Šalounovou vilou, Hradešínskou kolem Kotkovy vily, Dykovou  kolem domu s pamětní deskou V.Dyka a Nitranskou kolem busty Fr.Křižíka a dále kolem kostela Husova sboru, za kterým je umístěn kámen z hradu Krakovec, kde prodléval mistr Jan Hus před odchodem do Kostnice. No a kolem vinohradské vodárny a pobočky Korunní do cíle. Někteří turisté stačili dojít do 13.00 hodiny, takže nahlédli, a to velice rádi, i do vnitřních prostor pobočky.

Trasa 20 km pokračovala z ulice Nad Meandry vlevo podél Botiče a zahrádkářskou kolonií  k budovám záběhlického zámečku až Hamerskému rybníku se sportovním areálem a kostelíkem Narození Panny Marie. Dále krásnou starou uličkou Dolní Chaloupky ještě s kočičími hlavami a dál až do dnešní zahrádkářské kolonie Slatiny.  Po 1.sv.válce zde vznikla nouzová kolonie na močálu bez elektřiny, vody a kanalizace. Šli jsme po mostě přes trať, ze kterého skákali kluci do vagónu ve filmu Obecná škola. Dále jsme procházeli další kolonií Sedmidomky, kde v roce 1928 bylo postaveno několik řadových domků o půdorysu 4x8m s elektřinou, vodou i kanalizací, což byl luxus. Přesto zde žilo třináct odsouzených vrahů. Dnes zde mimo jiné stojí i patrová betonová stavba s malometrážními byty pro neplatiče.

Ulicí Na Křivce jsme se dostali do Michle a šli kolem vstupní brány do plynárny se sousoším Věda a Práce od sochaře L.Šalouna  /ateliér v ulici Slovenská- trasa 15 km/. Po projití  pod třemi železničními mosty jsme šli kolem bývalé továrny Hellada, jejíž název je dodnes sestaven z červených cihel na zdi kolem továrny. A to už jsme byli zase u Botiče. U Michelského mlýna jsme zahnuli vpravo a došli k opravené synagoze a dále parkem stále podél Botiče jsme došli ke stadionu Bohemky a dále až k vinici Gröbovka, kterou si každý rád celou prošel. Zvláště při tomto počasí. Nikdo si nenechal ujít nádherné výhledy na Prahu a pohled na podzimně zbarvené rostliny révy s plody.

Od východu jsme šli ulicí Rybalkova a dále ulicí Slovenskou. A odsud už stejnou trasou jako trasa 15 km.

Cíl jsme měli v restauraci U Vodárny je několik metrů od pobočky Korunní. V příjemném nezakouřeném prostředí čekali na příchozí turisty Tadeáš, Jana, Tomáš a Alena, aby je odměnili diplomy a různými dárky od knihovny. Někteří nám i něco napsali do kroniky pochodu. Jeden z požadavků účastníků zněl mít jednu kratší trasu pro rodiče s dětmi a druhý mít otevřené pobočky.

Myslíme si, že se nám letos pochod podařil. Počasí nám přálo.  Marta

Statistika:

Počasí:  ráno 5°C, odpoledne 13°C, slunečno (na rozdíl od předchozího dne)

Účast:  pochodu se zúčastnilo celkem 72 turistů, z toho 3 knihovníci a 10 dětí. K nim ještě připočítávám několik členů našeho turistického oddílu, kteří si trasu prošli cvičně :-)

15 km - 58 turistů

20 km - 16 turistů

Ohlasy:

Moc se nám líbil začátek pochodu v Hostivařském lesoparku. Počasí vyšlo parádně. Horší potom bylo chodit v ulicích města, ale ono se to moc jinak udělat nedá, když tématem pochodu jsou pražské knihovny. Jinak moc rádi chodíme s Turbanem !!!  Terka a Zuzana

Počasí bylo nádherné. Prosím příště nějakou kratší trasu pro rodiny s dětmi. Üsměv.  Zuzka a Jirka

Pochod byl hezký, poučný, ale dlouhý. Rozšířila jsem si znalosti z neznámých míst. Děkuji.  Eva

Tato akce byla pro mě velice lákavá a jsem ráda, že po velmi vyčerpávajícím pracovním týdnu jsem „ to dala“ a poznala, kolik krásných míst je v Praze, že je stále co objevovat. Díky.  Viola

Mňau. Pochod se nám líbil a vedl místy, které jsme objevili až dnes. A kvíz zase rozšířil naše literární obzory. Děkujeme za organizaci a dárky. Těšíme se na další ročníky. Pospíšilovi, Veleň.

Turban umí nejspíš poručit dešti a větru, neboť kromě perfektně připraveného popisu a trasy umí i z děštivé předpovědi na sobotu udělat zcela nádherné a výletové počasí. Sice z konkurenčního Trilobitu, ale kolegiálně gratuluju ke stoprocentnímu pochodu!  Andy

pochod připravily Marta Kravčíková, e-mail:kravcikm@centrum.cz, a Alena Pokorná, na staru a v cíli ještě Jirka, Jana, Tadeáš a Tomáš a na kontrole v Toulcově dvoře Eva a Anička

—————

Zpět