1. Klánovice aneb cesta tam a zase zpátky

14.01.2012 09:00

Z cyklu Putování zimní Prahou - PZP 43.

IVV

Základní údaje:

Start:  Klánovice (žst) v 9:00 - 12:00 hod.

Cíl:  Klánovice, rest.Smolík (asi 30m od žst.) v 11:00 - 18:00 hod.

Trasy:  pěší 5, 11, 13, 30 km

pěší, možno i na kole, i pro rodiny s dětmi včetně kočárků

Startovné:

trasy 5, 11, 13 km: děti do 15 let 5,- Kč, členové KČT, senioři a pojištěnci OZP 15,- Kč, veřejnost 20,- Kč

trasa 30 km: 20,- Kč

Na startu každý dostal popis trasy.

V cíli pak každý obdržel diplom, razítka pochodu a měsíce do skládaček, razítko do sedmikráskového záznamníku a razítko IVV, někteří i oddílové razítko (než se rozpadlo) a pozornost.

Omluva:  omlouváme se těm, na které se nedostal diplom. Tento nedostatek napravíme v nejkratším možném čase a vy se můžete na našich dalších pochodech o diplom, který vám náleží, přihlásit.

Na cestě:  padl návrh na přejmenování pochodu na "Klánovická Bahna"

Soutěž:

Děti i dospělí, kteří se vydali na 5 km trasu, si ve většině případů zkusili i zasoutěžit. V cíli si vzali papír s otázkami a kdo neměl s sebou tužku, dali jsme mu ji. Většina ze soutěžících splnila všechny úkoly na jedničku. Do cíle každý přinesl 1 šišku borovice, 1 žalud,… Každý správně určil název zvířat, dle listů určil strom a dle šišek také. Z pěti hádanek všem dělala největší potíž hádanka č.4. Uhodla ji pouze paní, která šla se skupinkou dětí z Domu dětí v Úvalech. Tak schválně, co to je?
Má to vlasy vlasaté,
Má to zuby zubaté,
Má to oči okaté. Křičí to, nejí to.
Bojím se, že umře z hladu!
Nechce ani čokoládu.
Těžké, uznáváme. Prozradíme vám, že je to panenka. Všem děkujeme za smysl pro humor a oceňujeme nadšení. Závěr: Všichni, kteří se zúčastnili, vyhráli.

Krátce k pochodu:

Všechny trasy vedly k rozcestí Nové Dvory, kde byla živá kontrola a kde se každý mohl definitivně rozhodnout, kolika km trasu půjde, což mnozí ocenili. Než došli na rozcestí, prošli kolem opraveného golfového hřiště a na konci ulice Bydžovská hned po odbočení vpravo, se každý mohl pokochat pohledem nad hlavami do větví borovice, kde roste nádherný čarověník, který je málokde k vidění.
30 km trasa pokračovala od Nových Dvorů dále po modré např. přes Xaverovský háj, hráz Podleského rybníku, kolem výběhů VÚŽV s různými zvířaty, Královicemi se zvoničkou a zbytky hradu až k zámku v Kolodějích. Zde se mohli potkávat s pochodníky z 13 km trasy. Ti navíc viděli před radnicí vystavený starý vykotlaný kmen. Dále šli po červené přes Běchovice do cíle.
5 km trasa pokračovala od Nových Dvorů po zelené kolem bývalé myslivny, kde se páslo stádo ovcí, k podchodu pod tratí a dále lesem, místy šli po vlastním značení, a pak podél trati do cíle.
11 km trasa vedla od Nových Dvorů po zelené křížem krážem Klánovickým lesem. Jako jediní se mohli občerstvit v restauraci na hřišti a pak ještě U Lesa. A jako jediní se mohli jít podívat na zbytky středověké studny v kdysi existující vesnici Žák.
V cíli, kromě razítek, diplomků (kterých jsme měli málo, ale jsme se všemi domluveni, jak si diplomek vyzvednout) a drobných odměn, někteří vyhráli i slevový poukaz na pobyt v Krkonoších na chatě Harrachovka. To bylo radosti. Některé šťastlivce můžete vidět na fotografiích.
Celkově musíme s velikánkou radostí konstatovat, že jsme měli z přicházejících turistů dobrý pocit a kladné odezvy. Velikananánskou radost máme z toho, že přišlo hodně lidiček, kteří šli poprvé a prohlašovali, že se jim to líbilo a asi začnou chodit. Přišlo mnoho mladých lidí i dětí. A dokonce skupina dětí z Domu dětí z Úval, kteří šly pak ještě pěšky domů. Jeden z účastníků jel až do Šumperku. Všem účastníkům moc děkujeme, že si našli čas a přišli. Těšíme se na vás při dalších pochodech.  Marta

Ze zákulisí:  Ještě za tmy jsme se vydaly rozvěsit fáborky, soutěžní otázky, testy a úkoly (nejen) pro děti na nejkratší trasu 5 km. Start byl sice avizovaný na železniční stanici, ale vzhledem k předpokládanému celodennímu chladu jsme usoudily, že bude nejlepší domluvit se a přemístit start do blízké restaurace U Smolíka, kde byl i cíl.

Akce:  bylo vylosováno 15 držitelů poukazů do Harrachovky a dalších 21 turistů se zapojilo do akce "S Turbanem na Sedmikrásku"

Statistika:

Počasí:  zataženo nízkou oblačností, místy ale trochu sluníčka, velmi větrno (9,6 m/s, hlavně mimo les na silnici), 1°C

Účast:  zúčastnilo se 224 turistů, z toho 25 dětí. Nejmladšímu, kloučkovi v kočárku, byl 1 rok a jeden měsíc. Pochodu se zúčastnil také Turistický oddíl z Domu dětí v nedalekých Úvalech v počtu 13 dětí a 3 dospělí. Oddíl plnil připravené úkoly na trase a pak se vydal na cestu 4,5 km dlouhou lesem zpět domů. Cestu ušlo také 5 psů.

5 km     24 dětí a 17 dospělých

11 km   75 dospělých

13 km   1 dítě a 90 dospělých

30 km   17 dospělých

Ohlasy:

Děkujeme za úžasný pochod Klánovickým lesem a otázky pro děti. Otázky a úkoly se moc líbily. Díky.  MDDM Úvaly, kroužek Turistika

Moc pěkná procházka okolím Klánovic, pěkně zorganizované a připravené, milí organizátoři. Děkuji, určitě se vrátím za rok.  Lenka

Procházka byla příjemná a jsem ráda, že jsme objevili tuto skupinu milých lidí.

Skvělá procházka novou krajinou. Bylo to príma.  Bohdana a Vladimír

Náš první pochod s KČT! Věk: 53 - 32 - 2 - 24 - 25 - 28 - 29. Príma to bylo!  Díky, skupina pana Kašpara

Zase to bylo príma, s TurBanem jdu znova!  Markéta

Náš první pochod byl opravdu super, těšíme se na další.

Vyslovujeme vřelý dík za zajímavou trasu plnou rozmanitých překvapení a oplývající členitostí, při které jsme se seznámili. Díky vám!!  Pavel a Jitka

Tak jsem vstával ve 3.45 na vlak, abych mohl jít pochod v Klánovicích. No a je 15 hod. a já jsem v cíli. GPS mi ukázala 31,5 km. Paráda. I počasí na leden exkluzivní. Teplo, sněhu málo a jen místy, no trošku víc bláta. Ale v globálu? Senzace! Dámy v cíli perfektní. Díky.  Ivan, Temenice u Šumperka

Tak nádherné a dokonalé prokrvení a okysličení organismu a celého těla vůbec jsem zažil naposledy začátkem 70.let coby dítě školou povinné ve věku 8.let a dnes se mi tato vzpomínka na dětství opět připomněla a obnovila díky vaší píli.  Pavel

Pochod připravila  Marta Kravčíková, tel.: 739147514,  e-mail: kravcikm@centrum.cz, ruku k dílu přiložili: Věrka, Jana, Alena, Irena, Tadeáš a Tomáš

—————

Zpět